Největší zvýšení cen elektřiny -Kalousek, ČSSD a EU!

Uveřejněno dne 6 září 2010 000 14:47

kalousejkPřed nedávnými parlamentními volbami slibovala ČSSD na billboardech, že sníží cenu elektřiny. Ve skutečnosti má ale tato strana společně s EU a panem Kalouskem na svědomí největší zvýšení cen elektřiny za posledních 20 let.

Zařídili nám to společnou podporou pro obnovitelné zdroje energie (OZE)  a zvláště potom pro solární elektrárny, které už nyní u nás jsou pomalu v každé vesnici. ODS naopak tuto politiku nikdy nepodporovala.

Před několika dny byly v médiích zveřejněny odhady růstu cen elektřiny v roce 2011 a 2012, které hovoří o růstu každý rok o cca 20%. Jedná se o odhady seriózní a proto vyvolaly mezi občany i firmami velký poprask. Pro domácnosti bude znamenat takové zvýšení cen zvýšené výdaje v řádech tisíců až desítek tisíc korun ročně a pro firmy to budou stovky tisíc až miliony. To vše na oltář „ochrany přírody“.

Pojďme se podívat, jak to všechno vzniklo a kdo to má na svědomí. Očekávané zvýšení ceny elektřiny je způsobeno tím, že se do ceny promítnou náklady na výkup elektrické energie z tzv. obnovitelných zdrojů energie. Tyto zdroje byly zákonem z roku 2005 zvýhodněny oproti klasickým zdrojům tím, že musí být vykupovány za 3-4krát vyšší výkupní ceny a navíc ještě na dobu 20 let. Tento zákon prosadila vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v roce 2005. Hlasovali pro něj navíc také komunisté. ODS pro tento zákon nedodala ani jeden hlas.

Garantovaná výkupní cena se stala pobídkou pro firmy z celého světa, které u nás investovaly do solárních elektráren. Jsou to firmy převážně z Německa a také z Číny a dalších cizích států. Právě tyto subjekty budou nyní inkasovat tučné a zaručené zisky a my všichni občané ČR jim budeme posílat na jejich zisk příspěvek. Z odběru „zelené energie“ se totiž nelze odhlásit. Každý ji musíme platit. Podívejte se na svou složenku za elekřinu. Je tam přesně napsané, kolik platíte za podporu elektřiny z OZE.

Proč ale tento zákon ČR vlastně přijala a proč pro něj hlasovali s výjimkou poslanců ODS všichni ostatní? Je to jednoduché. Bylo to nařízeno Evropskou unií. Česká republika totiž takový zákon přijmout musela, protože podpora OZE je v Bruselu posvátnou krávou od dob, kdy to tam prosadili známí zelení pouliční rváči Daniel Cohn-Bendit a Joschka Fischer. Brusel ale neříkal jak přesně má podpora OZE vypadat, to zůstalo v rukách národních států. Někdo to udělal chytřeji a někdo hloupěji. S politováním musím konstatovat, že my patříme do druhé kategorie. Je to dáno tím, že regulační úřad má dle našeho zákona velmi omezenou možnost celé toto odvětví regulovat. A to nejspíš není náhodné.

Možnosti dnešní vlády tuto zelenou zrůdnost omezit jsou poměrně malé. Může sice omezit další výstavbu a budoucí ceny, ale ty stávající už nikoliv a nebo velmi málo. Poměrně účinně se ale mohou bránit města a obce na jejichž katastru se solární elektrárny staví. Právě zastupitelstva mohou ale nemusí dát požehnání v územních plánech pro takovou stavbu. Ve městě, kde jsem zastupitelem jsme žádné takové povolení neposkytli. Nyní se bojuje o to, zda solární elektrárna vyroste dle záměru hejtmana-krakena Ratha v Milovicích na bývalém letišti. Doufejme, že se to podaří zastavit. Jinak se nedoplatíme.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist