SMOG nad Českem! Opravdové nebezpečí?

Uveřejněno dne 25 listopadu 2011 000 10:36

Tak jak že je to s tím smogem nad našimi luhy a háji? Okrajově se zajímám o meteorologii a klimatologii a tak mám k tomuto tématu co říci.

Každopádně jsem konsternován ze způsobu, jakým jsou nám předkládány informace z médií a jaký humbuk se z toho dělá! Už jsem ve svém okolí zaznamenal i takové jedince, kteří mlhu nazývají smogem! Ona ranní mlha pod nažloutlým svitem lamp vypadá opravdu zajímavě, ale běžnému člověku, kterého straší z médií titulky“ Česko se dusí smogem“ se ani nemůžeme divit jeho zkresleným úsudkem. Pravda je ale trochu jiným směrem.

Smog je sice zdraví škodlivý, ale rozhodně ne „velmi nebezpečný“-jako jsem slyšel od jedné lékařky ze zpravodajského šotu! (alespoň redukční smog-o kterém je řeč) Bavme se o vlivu na běžného člověka. Velmi nebezpečný je např.Anthrax či Ebola, ale rozhodně ne zvýšená koncentrace polétavého prachu!

Takže fakta a historické ohlédnutí.

Smog se vytváří při inverzním charakteru teplot a to především v podzimním a zimním období v níže položených oblastech-kotlinách. Inverze je opačný směr proudění teplého/studeného vzduchu, kde se studenější vzduch drží spíše v dolních vrstvách atmosféry, místo toho, aby se až stoupáním ochlazoval. Smog je složen převážně mlhou spolu s průmyslovým kouřem, který se díky inverzi drží dole, obsahuje prachové částice a v menším množství oxid siřičitý.

Dle měření ČHMÚ je situace v současných letech mnohem příznivější, než tomu bylo v 70-tých a 80-tých letech a to se tehdy ještě ani neměřilo mikro-prachové znečištění jako nyní. Za tu dobu došlo díky odsiřování a odprašnění průmyslových exhalací a také díky menšímu objemu spalování nekvalitních fosilních paliv k výraznému zlepšení. Sice to mírně negativně vykompenzoval nárůst dopravy, ale i tak jsme na tom mnohem lépe, než před 30-ti léty! Takže nesmutněme.

Smog už znali obyvatelé Londýna ve čtrnáctém století, kdy bylo při zhoršené smogové situaci zakázáno i spalování uhlí. Od té doby se Londýn potýkal s opakováním tohoto jevu velmi často a to až do poloviny minulého století, kdy Londýn zužovaly smogové katastrofy. Od té doby se zavedla mnohá opatření a situace se začala zlepšovat.

Pojďme se ale stručně podívat na smog trochu pragmatičtěji.

Smog se dělí na dva typy a to zimní smog, nebo také londýnský“redukční“ a letní smog, nebo také kalifornský“oxidační-fotochemický“. Letní smog je mnohem nebezpečnější a ještě k tomu není tolik vidět jako ten zimní a přesto o něm média neinformují tak zásadně jako o jeho méně nebezpečnějším bratříčkovi. Letní smog se projevuje jako lehký namodralý opar, má silné oxidační a toxické účinky, je agresivní a dráždivý na sliznice, dýchací cesty a oči, ale také způsobuje snížení obranyschopnosti organismu! Tento druh smogu patří k nejzávažnějším problémům znečištění ovzduší v Evropě. Fotochemický-letní smog narušuje funkci buněk, což má dopad na lidské zdraví i vegetaci. Tento smog je nebezpečný v tom, že pod vlivem slunečních paprsků dále“pracuje“, oxid dusičitý se dále rozkládá na radikály(reaktivní částice) a ozón.

Současný zimní smog je sice vidět více, ale opravdové nebezpečí je jinde než prezentují média…

Verdikt nechávám na každém z Vás……

Zdroj: ČHMÚ, WHO, Wikipedia zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist