Dostavba Temelínu: Petr Nečas se mýlí

Uveřejněno dne 7 prosince 2011 000 11:39

temelin2Česká republika nabídla Německu možnost veřejné diskuse nad chystanou dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Premiér Petr Nečas tak učinil v dopise adresovaném německé kancléřce Angele Merkelové. Očekává při tom další zlepšení mezinárodních vztahů i v otázce jaderné energie.

Navrhovaná diskuse se dotkne celé škály problémů, včetně dokončené studie o přezhraničním posuzování vlivů dostavby Temelína na životní prostředí. Veřejná slyšení proběhnou nezávisle i s  Rakouskem. Pokud se uskuteční, snad dobře míněný záměr v Německu, půjde o zcela zbytečné opakování našich argumentů, kterým stejně nikdo neuvěří.

Jako člen vládní komise a jeden z posuzovatelů dostavby jaderné elektrárny jsem z mnoha i oficiálních diskusí po roce 2001, převážně s organizacemi proti jádru, získal trapný pocit. Neustále stejné a opakující se námitky, podporované finančními dotacemi, měly již tehdy jediný cíl zastavit dostavbu Temelína.

V období ideologického ústupu Německa od jádra se dají očekávat mnohem tvrdší námitky a protesty i za podpory státních orgánů. Navrhované rozhovory nepřinesou ČR žádné politické ani diplomatické body. Přes naši nabízenou vstřícnost nikomu nepomohou. Naopak mezinárodní vztahy mohou pouze zbytečně rozjitřit.

V současné době se v Temelíně provozují dva jaderné bloky, s vybudováním třetího a čtvrtého se uvažuje až v roce 2025. Je to poměrně dlouhá doba a proto doporučuji opravdu účelné i potřebné diskuse posunout do období, až  Německo pozná ekonomické dopady prosazené ideologie proti jádru. Nevratně poškodí nejen jejich hospodářství, ale i celou Evropu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist