Ohrožujete zelenou energetiku v EU

Uveřejněno dne 18 ledna 2012 000 11:45

euEurokomisař Oettinger není jediný, koho český zákon o podporovaných zdrojích energie znepokojuje. Proti novele vystupují také výrobci zelené elektřiny, podle nichž zákon diskriminuje malé zdroje na úkor velkých energetických společností.

Komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger poslal ministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi dopis, ve kterém za investory projevuje obavu nad budoucností obnovitelné energetiky v Česku.

Oettinger kritizuje hlavně novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou loni schválila sněmovna a kterou ve středu mají schvalovat senátoři.

Novela mimo jiné od roku 2013 legitimizuje retroaktivní zavedení takzvané solární daně 26 % na výrobu elektřiny z fotovoltaických elektráren.

Výrobci solární elektřiny platí solární daň od začátku loňského roku. Proti této dani vystupuje Oettinger nejvýrazněji.

„Přestože rozumím, že se detaily navrhovaného zákona stále vyvíjí, mezi investory panují obavy, že zákon povede ke změně struktury a úrovně podpor, a tedy i ke snížení hodnoty dříve učiněných investičních rozhodnutí,“ píše Oettinger v dopis z poloviny loňského prosince, kterou má k dispozici Platforma pro OZE, jež sdružuje podnikatele v obnovitelných zdrojích.

Hrozí žaloba evropského soudu

Oettinger si také v dopise všímá, že Česko ještě neimplementovalo evropskou směrnici 2009/28/EC o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, kterou mělo implementovat do konce roku 2010.

Pokud stát nestihne směrnici do poloviny ledna sjednotit s národní legislativou, bude mu hrozit žaloba od Soudního dvora Evropské unie.

„Česká republika směřuje k naplnění svých závazků v oblasti obnovitelných zdrojů a v duchu toho, co píše pan komisař Oettinger, nastavuje optimální rámec jejich podpory tak, aby byla ekonomicky co nejefektivnější. Co se týče transpozice směrnice č.28 z roku 2009, klíčová ustanovení již česky právní rad obsahuje a naplnění zbývajících částí pak přinese nový zákon o podporovaných zdrojích, který nyní projednává parlament,“ reaguje na dopis Kuba.

Oettinger není jediný, koho zákon o podporovaných zdrojích energie znepokojuje. Proti novele vystupují také výrobci zelené elektřiny, podle nichž zákon diskriminuje malé zdroje na úkor velkých energetických společností.

Zákon zhatil řadu investic

Kritici z řad investorů si stěžují na změnu dotací, která podle nich znemožní získávat bankovní úvěry pro výstavbu nových elektráren nad 100 kilowatt. Současný zákon výrobci zelené elektřiny totiž garantuje povinný výkup elektřiny distributorem za pevně stanovenou výkupní cenu.

Novela ale ruší institut pevně stanovené ceny. Místo toho bude výrobce dostávat hodinové zelené bonusy, které se budou odvíjet od ceny elektřiny na spotovém trhu. Výrobce bude zároveň muset najít obchodníka, který od něj elektřinu vykoupí. Pokud ho nenajde, povinně vykupující ji od něj odkoupí.

Novela však již nestanovuje, jakou minimální cenu dostane výrobce od povinně vykupujícího. Výrobce elektřiny tudíž nově nebude schopen předložit bance plánované výnosy a to mu ztíží získání bankovního úvěru, boji se vyrobci obnovitelné energie.

„Protože v zákoně není stanovena minimální výkupní cena, může se klidně stát, že pokud výrobce elektřiny nenajde obchodníka, který od něj elektřinu odebere, bude ji muset prodat povinně vykupujícímu. Tím bude jeden z velkých distributorů, který mu třeba nabídne pouze sedmdesát procent ceny elektřiny na trhu. Výrobce elektřiny tak prodělá, ale nebude mít jinou možnost,“ tvrdí Martin Bursík, konzultant asociací pro obnovitelné zdroje energie a bývalý ministr životního prostředí.

Podle mluvčího MPO Pavla Vlčka jsou však tyto problémy smyšlené a pocházejí z dílny lobbistů za obnovitelné zdroje. „Jedná se o další z řady domnělých problémů, se kterými přicházejí lobbisté za obnovitelné zdroje a i tuto otázku jsme velmi široce diskutovali. Zde je potřeba si položit jednoduchou otázku – jak to dělají zájemci o stavbu zdrojů, kteří dotace nemají. Samozřejmě, ze úvěry získávají, pokud jejich projekt banku přesvědčí,“ uvedl Vlček.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist