Asi jsem blázen

Uveřejněno dne 22 ledna 2012 000 11:43

temelin2Rakouští odpůrci jaderné elektřiny přitvrdili. Požadují zákaz dovozu elektřiny neznámého původu – jinými slovy zákaz dovozu elektřiny, vyrobené v jaderných elektrárnách.

Už dlouho ve mně sílí přesvědčení, že se svět zbláznil. A když ne úplně celý svět, tak alespoň někteří jedinci, bohužel zrovna ti, kteří jsou hodně vidět a hlavně slyšet.

Rakousko se svou v podstatě agresivní politikou v oblasti jaderné energie je toho pro mě zářným příkladem. Už jenom ty jejich „rozbočky“, které mají v zásuvkách oddělit tu špatnou – rozuměj jadernou – elektřinu od té správné, tedy nejaderné, jsou nápadem hodným génia typu Harryho Jelinka, který kdysi prodal Karlštejn. Protesty protijaderných aktivistů na hraničních přechodech mezi námi a Rakouskem už snad patří k místnímu folklóru a to, že premiér Nečas musel po katastrofě japonské Fukušimy v Rakousku vysvětlovat, že našemu Temelínu vlna tsunami opravdu, ale opravdu nehrozí, je jenom takovou třešničkou na dortu.

V loňském roce prosadili rakouští protijaderní ekologisti, že všechen proud, dovážený…i když slovo „dovážený“ je dost nepřesné, spíš by se hodilo tekoucí či proudící, do Rakouska, musí být označen. Nikde jsem se nedočetla jak…jestli nějak barevně – třeba červeně, nebo jim stačí pouze papírový certifikát, že ta energie, která proudí na vysokém vedení po tom třetím drátu zprava, je na mou duši vyrobená ve vodních elektrárnách…ale ekologisti byli spokojeni. Loni. Letos už nejsou – jak říká šéf Global 2000 Klaus Kastenhofer – „Rakousko chce podle ústavy být bezjaderné. Proto se musí zastavit i dovoz, všechno ostatní by bylo cynické.“

Nejen matné pozůstatky školního vzdělání, ale i takzvaný selský rozum mi říkají, že dráty jsou dráty. A že oddělit elektřinu pocházející z jednoho zdroje od elektřiny ze zdroje jiného je normální cestou nemožné. To jako kdyby se měl oddělovat vzduch či rozlišovat, která voda v řece je z jednoho přítoku a která z jiného. Leda snad kdyby se postavilo zvláštní vedení od jednoho každého typu elektrárny extra – tedy jedny dráty pro vodní, jiné pro tepelné…atd. Ale možná, že je svět už v takové stadiu šílenství, že i to, co vypadá jako špatný vtip, bude jednou realizováno…

Řeknu vám upřimně, tedy – napíšu vám upřimně – že dnešní dobu opravdu nechápu. Na jedné straně se slovo „krize“ skloňuje ve všech možných i nemožných pádech, obyvatelstvo Evropy včetně Rakouska si houfně utahuje opasky…a na straně druhé se vymýšlejí, s odpuštěním, ptákoviny. Drahé ptákoviny. A nejlepší vtip na tom je, že určitá část obyvatelstva tomu tleská. A ani si nepoloží několik celkem zásadních otázek. Je to vůbec z fyzikálního hlediska možné? A pokud nějak ano, kolik to bude stát? Kdo to zaplatí? Z čeho? Jaké výhody, jaký prospěch to lidstvu…a nebo třeba i té přírodě přinese? Jenže on se nikdo neptá. Mají lidé opravdu tak vymyté mozky, že už se úplně vzdali samostatného přemýšlení?

Možná se svět opravdu zbláznil. A nebo je to všechno normální a zbláznila jsem se já.

Pramen: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/160611-zakaze-rakousko-dovoz-energie-z-jadra-napovi-dnesni-summit/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist