Nesmyslná politika

Uveřejněno dne 26 ledna 2012 000 13:18

klimaDostali jsme k vánocům dárek.  Nová klimatická smlouva nebude dříve než 2020 pokud vůbec. EU je v boji s klimatem sama. Evropská uhlíková burza krachuje. Alarmisté prohrávají svůj boj s větrnými mlýny. Hodně se toho změnilo za ty dva roky, co o klimatu píšu na internetu.

Vzpomínám na rok 2009. Tehdy jsem se mohl v Kodani zúčastnit příprav klimatické konference. Alarmisté si dělali velké naděje, že bude podepsána nová smlouva, přísnější než kjótský protokol. Proto Copenhagenu (Kodani) přezdívali Hopenhagen (hope=naděje).

Nová smlouva měla drasticky omezit emise CO2 a měly ji podepsat i Čína a Spojené státy. To vypadalo nadějně, protože president Obama byl příznivcem klimatismu, ostatně byl mezi zakladateli uhlíkové burzy v Chicagu.  Součástí masivní propagační kampaně byla Al Gorova Nepříjemná pravda a Čtvrtá zpráva IPCC. Zavedení globální uhlíkové daně se zdálo na dosah.

mediagraph.jpg

(Navzdory vlně masivní propagandy nedosáhli alarmisté v boji s klimatem ničeho. Jde o debakl a vlna mediálního zájmu o tuto módní taškařici opadla)

2010 in review: The year climate coverage ‚fell off the map. The Daily Climate 3 Jan 2011

Media Coverage of Climate Change/Global Warming. Center for Science and Technology Policy Research.

Pak se ale něco zvrtlo.

Propuknutí Climategate a Glaciergate udělalo z konference frašku a schůze v jihoafrickém Durbanu o dva roky poté v prosinci 2011 potvrdila, že klimatická politika se nevzpamatuje. Žádná smlouva podepsána v Durbanu nebyla, ba dokonce bylo řečeno, že pokud někdy nějaká podepsána bude, nemá platit dříve než od roku 2020.

To je z hlediska volebního období politiků stejné jako „na svatého Nikdy“. Je to ekvivalent věty „zavoláme vám“ nebo „zeptejte se za měsíc“, kterou slyší neúspěšný uchazeč o zaměstnání. Každý ví, co to znamená.

Politici pouze souhlasili, že jsou ochotni dál jezdit na výlety, totiž konference. Tak jako to bez výsledku dělají už dvacet let. Stanovili si cíl zkusit něco dohodnout do roku 2015. Ale to samé před lety říkali o termínu 1997 a pak 2009 a nikdy to nevyšlo.

Nevím jestli má smysl o dalších konferencích upadajícího alarmistického hnutí vůbec psát. Není to plýtvání inkoustem?

Čtěte také:

Globální oteplování: Evropský parlament navrhuje oficiální „odsouzení“ jakékoli názorové odlišnosti

Jandák: Globální oteplování je pitomost. Klaus má asi pravdu

Globální oteplování

Slovníček evropských levicových pojmů: GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A ZMĚNA KLIMATU (GLOBAL WARMING AND CLIMATE CHANGE)

picture-canute.jpg

(Obrázek: Legenda o králi Knutovi říká, že si postavil trůn na pláž a rozkázal moři, aby se zastavilo. Příliv ale pokračoval dál a vlny mu zmáčely nohy. Král tím demonstroval, že jen bůh může rozkazovat živlům. I když jeho pochlebníci třeba říkají opak. Středověká obdoba dnešního hesla „poručíme větru dešti“)

Kjótský protokol v prosinci 2012 tedy vyprší bez nástupce.

Evropská unie zůstala jako kůl v plotě se svou snahou zavést alespoň prodloužení platnosti kjotského protokolu. Tento nápad nebyl fakticky schválen, jen se o něm příští rok bude jednat. Japonsko, Rusko a Kanada to ale odmítly už nyní. Kanada z kjótského protokolu vystoupila. A USA Kjóto nikdy nepodepsaly, tak ho nemohou ani prodloužit. (pdf). Státy jako Indie slovně sice boj s klimatem podporují, ale v praxi počítají s tím, že své emise nechají dál růst. A žádné redukční závazky nepodepíší (viz).

Světová klimatická revoluce se nekoná. EU je jako pověstný Jakešův kůl v plotě – je to klimatický vůdce, kterého nikdo nenásleduje. Evropa se tak dostává do stále větší izolace – dostává se na periferii světové politiky. A pokud si Evropská komise myslí, že lze budovat klimatický režim v jediné zemi, mýlí se. Takový režim v konkurenci nepřežije.

Pokud si EU myslí, že jde světu příkladem – je to spíše odstrašující příklad.

Občany evropská klimatická politika stojí už dnes velké peníze, aniž by to mělo na klima sebemenší vliv. O plánech EU snížit do roku 2020 své emise o 20% vůči hladinám z roku 1990 Bjorn Lomborg říká: To by stálo asi 250 miliard USD ročně. Kdyby takto investovali celých 80 let až do roku 2100, mohli by tak snížit oteplení o dvacetinu stupně Celsia, tj. 0,05°C. Podle toho zaplatíme jeden dolar, abychom odvrátili ekologické škody za 2 centy. Tak se chová uvážlivý hospodář?

Zamyslete se i nad dopady klimatické politiky v ČR. Roční schodek státního rozpočtu je asi 100 miliard. Z toho podpora obnovitelných zdrojů (tj. boj s klimatem) stojí okolo 35 miliard ročně. Třetina schodku! Je nejvyšší čas zákony o boji s klimatem zrušit.

Kenny MacIver. We need to ignite an energy tech revolution,” says controversial environmentalist Bjorn Lomborg.  I-cio.com 24.ledna 2011

Kvůli zelené energii zaplatíme navíc čtyři miliardy. Lidové noviny 9. září 2011;

Vláda schválila rozpočet, čtyři miliardy přihodila VV na dopravu. Novinky.cz 21.září 2011

Není divu, že něco takového zbytek světa nechce následovat. Pokud nezměníme kus, neobstojíme na světovém trhu. Jak se klimatického režimu v Evropě zbavíme? Věřím, že tento režim se zahubí sám. Opakuje se scénář ze SSSR. Už jednou jsme viděli, že centrálně řízená ekonomika zahubí sama sebe a ani tentokrát to nemůže dopadnout jinak. Tak zmizí i poslední světová bašta klimatismu. Rozklad jednotné měny ukazuje, že už to možná začalo.

eu_burza.jpg

(Cena klimatických odpustků na evropské uhlíkové burze jde ke dnu)

Report: EU-ETS Will Be Costly, Have Minimal Emissions Impact. NBAA 2.prosince 2011

JPMorgan Follows UBS Cutting Carbon Jobs as Permits Plunge. Bloomberg 2.prosince 2011

https://www.theice.com/productguide/ProductDetails.shtml?specId=197

European carbon market plummets. Nature News Blog 25 Nov 2011

UPDATE 3-UBS analysts predict 70 pct collapse in EU CO2 prices. Reuters 18 Nov 2011

K dalším dobrým zprávám patří propad evropské uhlíkové burzy. Ta americká zkrachovala v roce 2010 po Climategate. Viz „Uhlíková burza zkrachovala„.

Švýcarská banka UBS ve své zprávě pro investory ze 17.listopadu 2011 spočítala, že evropská burza s klimatickými odpustky (Emissions Trading Scheme, EU-ETS) stála evropské občany 280 miliard dolarů a přitom měla na snížení emisí skleníkových plynů „téměř nulový vliv“. Vyhozené peníze. Evropská uhlíková burza je nyní v propadu, cena odpustků jde ke dnu a banka UBS předpovídá zhroucení tohoto trhu. Banky propouštějí pracovníky ze sektoru obchodu s odpustky (viz).

UBS: „Očekáváme, že současný propad cen bude eskalovat a skončí zhroucením trhu, protože v příštích měsících se nabídka na už tak přezásobeném trhu zdvojnásobí“ (We expect the recent carbon-price decline to escalate into a ‚crash‘ as carbon market supply should double over the coming months)

Tak si to shrňme. Konference v Durbanu zkrachovala. Kjótský protokol 2012 vyprší. Kanada z něj už nyní vystoupila. Zájem médií o klimatismus opadl. Evropská uhlíková burza jde ke dnu. Nesmyslná alarmistická politika je stejné fiasko jako byla politika sovětská.

Že by nakonec zdravý rozum zvítězil?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist