Sluneční podnikavce je obtížné o legální lup připravit

Uveřejněno dne 21 září 2010 000 9:07

fotovoltaikaPodpora obnovitelných zdrojů se stala zlodějnou, při níž nelze mluvit o ekologickém přínosu takové investice. Stát by měl zakročit a daňově elektroúžeh zastavit, píše Pavel Bárta na Virtually.cz.

Elektřinu, kterou dodávají obnovitelné zdroje, je možné vyrobit jinde a levněji. „O ekologickém přínosu takové investice může hovořit jen zelený ignorant nebo řecký účetní kreativec,“ rozhorluje se Pavel Bárta na serveru Virtually.cz. Podle něj je podpora obnovitelných zdrojů stejná zlodějna jako třeba nákup předražených vířivek pro armádu.

„V letech minulých tato zlodějna probíhala v takovém rozsahu, že její dopad na cílového osla, kterým je odběratel elektrické energie, nebyl příliš znatelný,“ poukazuje autor na to, že problém nastal, až když se díky vývoji solárních článků začala prosazovat fotovoltaika, jejíž podpora je nastavena na naprosto nesmyslné hodnoty.

Cena za úklid zastavěných polí bude malou cenou za velký omyl

Připomíná také, že tato zlodějna je legální, protože pomocí zelených zákonů zaručuje hanebnou míru zisku a je velmi obtížné sluneční podnikavce o jejich legální lup připravit. Státu došel celý problém pozdě a nyní hledá daňové možnosti, jak solární šílenství zastavit. Problémem je, že fotovoltaici mají zákonem zaručené daňové prázdniny.

A tak se místo zvláštní sazby daně z příjmu nabízí daň z nemovitosti, kterou bude zatížen každý vlastník stavby určené k výrobě elektrické energie pomocí fotovoltaických článků. Ta by měla sloužit k úhradě rozdílu mezi silovou elektřinou a státem zaručenou cenou pro fotovoltaiku. „Hrozí sice, že zastavěná pole bude muset nakonec uklidit Fond životního prostředí, ale pořád to bude malá cena za velký omyl, kterým je celá tahle záležitost,“ končí Bárta svůj článek.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist