‚Ekolog‘ obžalovaný z vydírání brzdí stavbu D8

Uveřejněno dne 27 ledna 2012 000 9:17

studnickaLovosice – Paradoxní situace nastala v pátek odpoledne, několik hodin před koncem lhůty po kterou bylo možné podat odvolání proti stavebnímu povolení, které by umožnilo dostavět zbývající úsek dálnice D8. Námitku totiž podal známý litoměřický „ekolog“ Lubomír Studnička, který je v současné době souzený kvůli vydírání stavebníků.

Studnička měl v několika případech požadovat po právnických i fyzických osobách, které měli v úmyslu stavět, finanční částku, za kterou zaručoval, že stavbu nebude prostřednictvým svého „ekologického“ sdružení blokovat. Po přijetí jednoho z „příspěvků“ u něj policie provedla domovní prohlídku, kde přijaté peníze našla, následně Studnička strávil několik měsíců ve vazbě. Nyní je na svobodě a opět o sobě dává vědět.

Litoměřický „ekolog“ se údajně neodvolal proti povolení samotnému, ale proti studii dopadu na životní prostředí a uděleným výjimkám. Ze správních lhůt vyplývá, že i neúspěšné odvolání může zdržet stavební povolení asi o jeden až tři měsíce.

Administrativní průtahy i následné soudní spory zpozdily termín dokončení dálnice už několikrát. Celkem 12,7 dlouhá část úseku přes České středohoří se začala stavět v roce 2007 a už mohla být hotová, jenže stále chybí část povolení. Jejich balík vydal lovosický stavební úřad před loňskými Vánoci a týkají se posledních pěti kilometrů trasy. Od doby, kdy nabudou platnosti, potřebují stavaři k dokončení asi 30 měsíců.

Administrativní problémy

Celkem by měla stavba stát okolo 12 miliard korun a stát na ni stále může použít evropské dotace. K tomu ale potřebuje, aby se vyřešily administrativní problémy. Ministerstvo dopravy si vloni stanovilo, že o eventuálním přemístění dotací na jiné projekty rozhodne v polovině letošního roku. Čas na vyřešení administrativních problémů se proto úřadům krátí.

Mnohem aktivnější a úspěšnější než Studnička, obviňovaný z toho, že v minulosti vydíral odvoláními různé firmy, byly při blokování stavby Děti Země. Jejich předseda Patrik se zatím nerozhodl a do pátku ani dokument nečetl, přestože má 98 stran. „Zrovna se tím probírám, do 19:00 se rozhodnu a eventuálně to pošlu elektronickou poštou,“ řekl v pátek odpoledne. Lhůta na podání odvolání končila o půlnoci.

„Teplická“ dálnice D8 má spojit Prahu s půlmilionovou podkrušnohorskou aglomerací a dál se severem Německa. Doprava je zatím vedena po objízdných trasách směrem na Teplice a Ústí nad Labem. Podle loňského sčítání dopravy jezdilo po první trase asi 8500 aut denně, po druhé 10.000.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist