Počátky Ekoterorismu

Uveřejněno dne 30 ledna 2012 000 10:19

climateTzv. „ekologičtí radikálové“ porušující zákon a ničící velrybářské lodě, vkrádající se na cizí pozemky, ničící průmyslové stroje… Na druhou stranu záchrana velryb, upozornění na přehlížené problémy elektráren, zabránění v těžbě amazonských pralesů…

Kde končí aktivismus a začíná ekoterorismus? Co je vlastně ekoterorismus? Už při takové základní otázce se dostáváme do problémů. Původně se jako ekoteroristé označovali lidé a společnosti, které ve velkém ničili životní prostředí (těžební společnosti apod.). Dnes se tak často označují naopak lidé a organizace bránící velice kontroverzními způsoby přírodu.

Kořeny jsou v 70. letech

Jako vznik ekoterorismu v našem slova smyslu se často označuje vydání knihy The Monkey Wrench Gang ve Spojených státech v roce 1975. V knize skupina čtyř lidí bojuje proti ničení arizonské přírody. Sypou písek do palivových nádrží bagrů, ničí billboardy, poškozují železniční tratě, po kterých jezdí dodávky uhlí do elektrárny… Někteří radikální aktivisté označují tuhle knihu jako bibli.

Vůbec nejznámější ekoteroristickou akcí zůstává akce vedená organizací Earth Liberation Front v roce 1998. Tehdy byly ve městě Vail v Coloradu zapáleny čtyři vleky a pět budov lyžarského střediska, které údajně ničilo okolní přírodu Skalistých hor.

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist