Politici se přou o dotace na biometan

Uveřejněno dne 14 února 2012 000 10:51

greenPoslanci budou znovu rozhodovat o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Předlohu jim s úpravami vrátili senátoři, kteří mimo jiné snížili státní podporu výroby biometanu ze 4000 korun za megawatthodinu na 1700 korun. Obávají se, že vysoká dotace způsobí podobný boom, jako byl kvůli štědré podpoře státu u solární energie.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) to však u biometanu nehrozí:

„Energetický regulační úřad má plně ve své ruce, aby určil podporu tak, aby nedošlo k nějakému přebujelému rozmnožení. Navíc kapacita toho biometanu by měla být určena Národním alokačním plánem, který schvaluje ministerstvo průmyslu.“

Plán by měl podle něj určit, kolik takovéto obnovitelné energie se vyrobí. „Takže regulační prostředky tady máme a myslím, že to nelze srovnávat se situací, která vznikla při první podpoře fotovoltaiky, která byla samozřejmě nastavena velmi nešťastně,“ uvádí Kuba.

V původním vládním návrhu biometan mezi podporovanými zdroji energie nebyl. Nápad na podporu biometanu byl vložen v poslanecké sněmovně.

My jsme za ministerstvo průmyslu a obchodu souhlasili, protože se jedná o rozprostření nákladů na podporu obnovitelných zdrojů po celé šíři, ať už je to mezi teplo, elektřinu a teď už i plyn. Biometan je efektivnější forma, než z bioplynu vyrábět elektřinu. Takže se jedná o efektivnější podporu,“ dodává vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů energie ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer.

Ještě před hlasováním ve sněmovně bude o obou verzích jednat příslušný sněmovní podvýbor.

„Nejedná se jenom o biometan, ale i o podporu tepla. Dopoledne bude zasedat podvýbor pro energetiku hospodářského výboru a já jsem zvědav, s jakým závěrem přijde, protože ze strany odborníků jsou obě verze poměrně dost torpédovány, tak uvidíme, zda hospodářský výbor a poslanecké kluby budou podporovat senátní či jinou verzi,“ uvedl předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist