Mohou ekologové za hlad v Africe?

Uveřejněno dne 14 února 2012 000 10:58

ekologieBiozemědělství je hitem současnosti. V západním světě jeho podíl na celkové zemědělské produkci postupně stoupá, stále více a více lidí dává přednost biopotravinám. Zdálo by se, že se jedná o dobrou a prospěšnou záležitost. Objevují se však i varovné hlasy.

Například britský vědec David King tvrdí, že za hlad v Africe může právě biozemědělství. Sir David King je přitom všeobecně uznávanou a respektovanou osobností. Rozhodně jej nelze obvinit z pohrdání životním prostředím. Vždyť byl hlavním vědeckým poradcem britské vlády, kterou vedl labourista Tony Blair. A program této vlády býval zaměřen i ekologicky.

Řada nevládních, neziskových a humanitárních organizací se třetímu světu snaží pomáhat, seč to jen jde. To je jistě chvályhodné. Ale i zde občas může platit, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. David King je přesvědčen, že právě export tradičního obdělávání půdy a biozemědělství namísto nejmodernějších vědeckých postupů má na svědomí obrovské množství hladovějících Afričanů. King je původem Jihoafričan, takže černý kontinent leží ve středobodu jeho zájmu. „Jsem přesvědčen, že velký podíl na zbídačování tohoto kontinentu má zaměření na netechnologické zemědělské postupy, na postupy farmaření, které patří do historie, na úkor moderních technologií,“ řekl King na zasedání Britského sdružení pro pokrok vědy, jehož je předsedou.

Podle Kinga by za vzor, jak zvládnout situaci v Africe, mohla sloužit situace z Asie a Latinské Ameriky 60. a 70. let minulého století. I zde byl nedostatek potravin a tamější populace rychle narůstala. Právě použití moderních zemědělských technologií prý zabránilo humanitární katastrofě. King tvrdě kritizoval závěry Mezinárodní skupiny pro hodnocení zemědělské vědy a technologie pro rozvoj, která Afričanům doporučuje se věnovat drobnému farmaření. Není bez zajímavosti, že s těmito závěry nesouhlasily ani vlády USA a Číny. Ačkoliv se obě země mohou zdát antagonistické, v otázkách životního prostředí, alespoň v době působení Bushovy administrativy, se vzácně shodovaly. „Problém je, že trend západního světa k biofarmaření, tedy k životnímu stylu vhodnému pro společnost s marnotratným přebytkem potravin, a proti zemědělské technologii obecně a genetickým modifikacím (GM) zvláště, byl s ničivými důsledky převzat takřka celou Afrikou, s výjimkou Jihoafrické republiky,“ prohlašuje King.

Petr (zdroj: 21stoleti.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist