Konkrétní problémy okolo D8

Uveřejněno dne 15 února 2012 000 16:08

dalniceTéměř celý den byl v pátek uzavřen hlavní silniční tah kvůli tragické dopravní nehodě, při níž poblíž Lovosic zemřeli dva řidiči kamionů. Zdaleka se přitom nejedná o první případ, kdy kvůli nedostavěné dálnici D8 přes České středohoří došlo k takovémuto stavu. I primátor Ústí nad Labem Jan Kubata pokládá situaci za kritickou.

A kde je příčina? Má své konkrétní jméno, jmenuje se „Sdružení pro přírodu” , v prvé řadě ono je zodpovědné za skutečnost, že se nejen kamionová doprava směřující z celé severozápadní Evropy do naší země musí proplétat po nevyhovujících silnicích místo toho, aby zmíněnou lokalitou „profrčela” po dálnici. Právě toto sdružení blokuje (ve spolupráci s další podobně zaměřenou organizací – Děti země) prostřednictvím žalob a stížností již řadu let z různých důvodů dostavbu dálnice.

Tu jim vadí kácení stromů v různých ročních obdobích, jindy zase mají starost o „jeřáb český” či další rostliny a brouky. O koho však pražádnou starost neprojevují, to jsou obyvatelé žijící v místech, kudy se valí jeden kamion za druhým, a lidé, kteří se potřebují nejen z Děčínska nebo Ústecka, ale i podstatné části západní Evropy dopravit do Prahy, resp. dále. Desetitisíce občanů Ústeckého kraje jsou tak obětovány ekologickému fanatismu a ambicím hrstky jedinců z těchto organizací……

Jmenujme si alespoň některé z těch, kteří podávají zmíněné žaloby a stojí v čele uváděných organizací. Je dle mého potřeba je zbavit zdánlivé anonymity a lidé by rovněž měli vědět, kdo konkrétně může za to, že se vlečou v koloně, sedí celý den ve slunečním žáru v autě, protože je silnice kvůli smrtelné nehodě neprůjezdná, nebo nemohou kvůli hustému provozu ani přejít silnici.

Nuže ke konkrétním jménům: jedná se například o Miroslava Patrika z Brna, předsedu Dětí Země, právě on podával poslední žalobu proti kladnému rozhodnutí ministerstva životního prostředí ohledně dostavby dálnice D8. Za pozornost jistě stojí i „čestná rada” Dětí země, v ní jsou již známější perzony jako například politik strany Zelených Jiří Dědeček nebo profesor Erazim Kohák, kandidát to za ČSSD do Senátu v Praze 4, jehož si dovolím citovat: „Děkuji Vám, Děti Země! Nejen za všechno, co jste pro tuto zemi dokázali”.

Mám vážné pochybnosti, že „Dětem Země” takto děkují obyvatelé Ústeckého kraje, a zejména pak rodiny těch, kteří v důsledku jejich aktivit přišli o někoho ze svých blízkých.

Představiteli „Sdružení pro přírodu” jsou předsedkyně Lenka Dvořáková a místopředseda Karel Plechač, v radě pak sedí kromě jiného pánové Rous a Vedral. O jejich nemalých ambicích svědčí i snaha, jak tvrdí ředitel společnosti „Přátelé přírody” Marián Páleník, „vytunelovat” „Přátele přírody” se stonásobně vyšším rozpočtem, než je rozpočet „Sdružení pro přírodu” a právě tyto prostředky použít proti výstavbě dálnice D8 v oblasti Českého středohoří – více viz zde.

Za pozornost bezpochyby stojí i fakt, že předsedou dozorčí rady bohatých „Přátel přírody” není nikdo jiný než Miroslav Patrik. Ve správní radě pak sedí např. Džamila Stehlíková či senátor za Litoměřicko evangelický duchovní Zdeněk Bárta. Čestnými členy zde jsou nejen např. Martin Mejstřík, David Vávra, a ovšem Erazim Kohák, ale i David Matásek(!).

Samozřejmě nevím, jaké mají výše zmínění aktivisté potěšení z výsledků své práce, pro mne a jistě i pro mnoho další lidí, kteří ve zdejším kraji žijí, se pro ně vžilo označení ekoteroristé. A domnívám se, že si jej plně zasluhují. Vždyť i mnohé organizace, jež jsou obecně jako teroristické veřejností přijímány, jim mohou jejich výsledky závidět. Lidé s nimi totiž přichází do styku dnes a denně, jejich snažení již připravilo stát o miliardy a rostou i počty mrtvých a zraněných.

Nelze než konstatovat, že je velice podivné, jak velký má tak početně malá skupina osob vliv na chod společnosti. Co je podle mne však ještě daleko podivnější, je fakt, že to společnost nejen toleruje, ale některé z osob pohybujících se v okolí leadrů ekoteroristů dokonce ve svobodných volbách volí jako své zástupce do ústavodárných orgánů.

Miroslav Červenka (zdroj: cz.altermedia.info)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist