Nedělejme z farmářů energetiky

Uveřejněno dne 6 března 2012 000 12:33

poleZemědělská půda na Vysočině i ve zbytku republiky má poměrně rozsáhlé výrobní možnosti pro výrobu energie z tzv. obnovitelných zdrojů energie. Podle mého názoru je smyslem zemědělství a hospodářské půdy pěstování rostlin, zeleniny a chov dobytka, tedy zajištění potravinové soběstačnosti.  Nedělejme tak ze zemědělců výrobce energií. Jejich úkolem je především produkovat potraviny.

Kapacita půdy pro energetické využití musí být vymezena tak, aby nezmenšovala  prostor potřebný pro tzv. zemědělskou prvovýrobu a nedošlo tím k ohrožení potravinové bezpečnosti. Chápu, že záleží na každém farmáři, co bude na svých pozemcích vyrábět a produkovat, zdali potravinové suroviny nebo energii. Podpora ze strany státu by však měla motivovat zemědělce tak, aby vyráběli tolik potravin, kolik toho minimálně v České republice sníme a vypijeme. Proč bychom měli být závislí na potravinách ze zahraničí a tím také dávali práci lidem mimo naši zemi?

Produkce obnovitelných zdrojů energie na zemědělské půdě musí splňovat tři hlavní parametry:

1) je založena především na zemědělských odpadech a přebytcích

2) je úzce provázána s produkcí potravinových komodit

3) je určena k pokrytí místní spotřeby energií (lokální výroba= lokální spotřeba)

Potraviny jsou stejně důležité jako energie.  Nedělejme z farmářů energetiky, výroba energií z obnovitelných zdrojů je a musí zůstat doplňkem výroby potravin, i když velmi významným.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist