Důkaz o spiknutí popíračů klimatu byl podvrh

Uveřejněno dne 7 března 2012 000 16:00

Milión, dva milióny berou….


(V roce 2008 na klimatické konferenci organizované Heartlandem vystoupil i Václav Klaus)

Vzdělávací společnost Heartland Institute z Chicaga je asi nejvýznamnější světový think-tank, který odmítá alarmistický pohled na změny klimatu. Vydává publikace a organizuje přednášky. Každý rok organizuje světovou konferenci o změnách klimatu ICCC (International Climate Change Conference), kam jezdí vědci z celého světa. Sponzoroval vznik 880 stránkové analýzy „Climate Change Reconsidered“ (2009, 7 MB), který vytvořil tým NIPCC – kritická protiváha zpráv alarmistického panelu OSN.

MILIÓN, DVA MILIÓNY BEROU

No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno… ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další ne 600, milión, dva milióny berou.“ (Milouš Jakeš, projev na Červeném Hrádku 1989)

V únoru 2012 alarmistický web DesmogBlog zveřejnil důvěrné materiály Heartlandu. Ukořistili je tak, že vedení Heartlandu poslalo svoje účetní výkazy mailem nějakému podvodníkovi, který se vydával za člena managementu.

Aféru komentovala presidentka vědecké asociace AAAS, Nina Fedoroffová, na schůzi ve Vancouveru. Prý je k smrti vyděšena (scared to death) poklesem víry v klimatickou apokalypsu. Podle ní účty Heartlandu potvrzují, že zdroje, které mají klimatičtí popírači, jsou prý daleko větší než zdroje, kteří mají k dispozici vědci, aby čelili dezinformacím. (The resources available for „naysaying“ are much greater than the resources scientists have at their disposal to counter misinformation).

M.Munro. Climate-change naysayers drowning out scientific research, expert says. Canada.com 17.února 2012

Ve skutečnosti ale zveřejněné účty Heartlandu nic takového neukazují. Presidentka Asociace pro podporu vědy (sic) je buď prolhaná lhářka, nebo neumí počítat. Počítejte se mnou: Heartland – 2012 Proposed Budget; Heartland – 2012 Fundraising Plan. Rozpočet Heartland Institute na rok 2011 činí pouhých čtyři a půl milionu dolarů (4 638 322 USD). To je na největší klimaskeptickou organizaci světa žebrácká almužna. A rozhodně to není „daleko větší“ než zdroje alarmistů.

Srovnejte sami:

  • World Wildlife Fund – půl miliardy eur ročně (zdroj)
  • Greenpeace – 200 milionů eur ročně (zdroj, 2010)
  • Sierra Club – 56 milionů dolarů ročně (2010)
  • Americká vláda na protlačování obnovitelných zdrojů a na alarmistickou klimatologii za poslední generaci dala dohromady přes 70 miliard dolarů (Jo Nova: Climate Money).
  • V roce 2006 Evropská komise spustila kampaň „You Control Climate Change“ za 6 milionů eur (viz).

Slýcháme, že prý klimaskeptici jsou součástí „největší dezinformační kampaně v dějinách lidstva“. Pokud by klimaskeptici dokázali za čtyři a půl milionu dolarů převálcovat kampaně WWF, která má půl miliardy dolarů, není to ani tak důkaz spiknutí skeptiků, jako spíše důkaz naprosté neschopnosti kamarádů z teplé čtvrti.

Nebo srovnejme Heartland s Přáteli Země. Friends of the Earth Trust za platy roku 2010 utratila asi pět milionů liber (viz). Přátelé Země (FoE Trust) za klimatické kampaně (Safe Climate) v roce 2010 utratili čtyři miliony liber (viz). Naproti tomu Heartland v roce 2011 na vědecký klimatologický projekt NIPCC a honoráře badatelů utratil jen 388 tisíc dolarů (viz). Nebo srovnej rozpočet klimatického panelu OSN (zde). Přestože zpráva klimatického panelu OSN je třikrát kratší než zpráva NIPCC, rozpočet IPCC na rok je šest a půl milionu švýcarských franků (rok 2007). Největším sponzorem jsou vlády USA, Germánie a Francie, zatímco NIPCC od vlád nedostane nic. Navíc mají oproti Heartlandu tu výhodu, že jejich vědce platí národní vlády, které je vyslaly. Platy sekretariátu IPCC stojí půl milionu ročně. Z našich daní.

DesmogBlog, který účty Heartlandu zveřejnil, blouzní: „Jádro mašinérie popírání změn klimatu (climate denial machine) se opírá o obrovské finance (huge funding) od korporací a nadací včetně amerických firem jako Microsoft, Koch Industries, Altria (mateřská firma společnosti Philip Morris), RJR Tobacco a další.“

Zveřejněné účty Heartlandu ale nic takového nevykazují, autor DesmogBlogu by měl méně hulit trávu a více času věnovat rešerším. Firma Koch přispěla naposledy v roce 1999, to je více jak deset let! V roce 2011 se vrátili s droboučkým příspěvkem 25 tisíc dolarů, jenže ten je na HCN (Health Care News), tedy na zdravotnictví. Nikoli na klimatologii.

Alarmisté jsou pobouřeni, že mezi sponzory Heartlandu patří i Microsoft (60 tisíc USD za rok 2011). Prý je to důkaz nečistého propojení popíračů s velkými korporacemi. Oteplovačům zřejmě ušlo, že Bill Gates je alarmista jako poleno. Tuhle přece sponzoroval projekt na ovládání počasí (cloud seeding). Microsoft Heartlandu nedává navíc peníze, jen poskytuje software zdarma, jak to pro neziskovky dělává všude.

Tabáková firma Reynolds American (RJR) v roce 2010 nedala nic a v dalším roce jen 110 tisíc. Jenže to je příspěvek nikoli na klima či zdravotnictví, nýbrž dotace na program FIRE o požárech. Reynolds totiž pracuje na samozhášecích cigaretách, jejichž nedopalky by nemohly tak snadno způsobit požár. Ach ty odporné korporace.

(Heartland musí vystačit s jediným velkým anonymním dárcem. Sierra Clubu mohou jen závidět. Podíváme-li se do výroční zprávy environmentalistického Sierra Clubu za rok 2010, PDF, vidíme, že mají anonymních dárců spousty a to i nad jeden milion dolarů.)

Velké ropné firmy Exxon, Shell či BP byste mezi sponzory Heartlandu také hledali marně. Jsou to naopak ochránci klimatu, kdo spí s naftovými magnáty v jedné posteli. British Petroleum (to jsou ti z Mexického zálivu) darovali v roce 2007 alarmistům z university v Berkeley (odkud je Muller, BEST) gigantických 500 milionů dolarů na boj proti klimatu (na výzkum biopaliv). Exxon zase daroval universitě ve Stanfordu 100 milionů dolarů na výzkum boje s klimatem (GCEP).

Alarmisté přistupují k žurnalistice, jako když slepá slepice losuje sportku. Ze seznamu sponzorů Heartlandu namátkou vyberou libovolnou firmu a napíšou „popírače platí firma XY“. Že je to jen drobný sponzor, jeden z mnoha, a že platí něco jiného než klima, to je nezajímá.

Podle téže logiky bychom mohli třeba tvrdit, že „světové popírače klimatu platí firma Pfitzer„. To je vynálezce Viagry. V roce 2010 dali Heartlandu 130 tisíc a v roce 2011 nic. Co když klimaskepticismus je spiknutí firmy Pfizer s cílem podpořit šíření Viagry? Ta je také modrá, nikoli zelená! FDA registrovala patent na Viagru 27. března 1998. O měsíc později byl v Nature publikován hokejkový graf! Co když byl hokejkový graf reklamní trik, který měl demonstrovat, že modrá pilulka je tak účinná, že dokáže ztopořit i klimatologická data? Rozhodně je to věrohodnější než teorie o spiknutí tabákového a fosilního průmyslu.

Před použitím Viagry: Klimatická data zplihle visí. http://youtu.be/ygcMQDPtvoA

Po použití Viagry: Graf dostává ukázkovou erekci. Tisíce děkovných dopisů.

PODVRH

Alarmisté ukořistili účty Heartlandu, ale jak vidíte, nic skandálního v nich není. A tak se oteplovači rozhodli, že musí příběh připepřit, jako to dělávají s klimatickými daty. A tak k účtům přiložili dokument: Confidential Memo: 2012 Heartland Climate Strategy, což má být údajně strategie, kde Heartland konspiruje jak podkopávat klimatologii. Jenže stejně jako Protokoly Sionských mudrců, i toto je podvrh (viz Prohlášení Heartlandu).

Posuďte sami. Když se alarmisté k dokumentům Heartlandu dostali přes e-mail, proč je tento dokument oxeroxovaný papír?

A dále, v jedné části Protokolu Heartlandských Mudrců se mluví o plánu vytvořit nealarmistické výukové materiály pro školy, což chválím. To bychom potřebovali i v ČR. Jenže se tu nesmyslně píše, že je třeba „ukázat, že téma klimatické změny je kontroverzní a nejisté – to jsou dva klíčové body, které účinně dokáží odradit učitele od toho, aby vyučovali vědu(dissuading teachers from teaching science). Jenže toto by žádný klimaskeptik nenapsal ani v opilosti. Klimaskeptici si přece NEMYSLÍ, že apokalyptické klimabláboly jsou „věda“. Zjevně tuto větičku psal alarmista, který se nedovedl vžít do uvažování klimaskeptika.

Klimaskeptik by také nikdy neřekl, že se snaží „podkopávat“ práci klimatického panelu OSN. (At present we sponsor the NIPCC to undermine the official United Nation’s IPCC reports and paid). Klimaskeptik se totiž domnívá, že zprávy IPCC „odhaluje“, „demaskuje pravou tvář“ či „vyvrací“. Termín „podkopávat“ nikdo nepoužívá sám o sobě, protože pojem podkopávání označuje sabotování něčeho legitimního.

Je to asi tak pitomé falzum, jako kdyby se v údajném tajném dokumentu neonacistů psalo stylem „my, odporná, fašistická lůza…“. Takhle o sobě nikdo v první osobě nemluví.

DesmogBlog nyní kličkuje: „Dokument je padělaný, ale výstižný“ (Fake but accurate). Tomu říkám korektní žurnalistika. Bravo.

ZBABRANÁ PR KAMPAŇ

James Hoggan, právník, PR specialista, boháč, zakladatel DesmogBlogu

Hogan ve snaze ututlat Climategete vydal v roce 2010 knížku o své konspirační teorií spiknutí popíračů

V článku Toronto Star je citován alarmistický klimatolog Weaver z Virgínie , který aféru komentuje: „Na jedné straně máme hrstku neorganizovaných jednotlivců, kteří publikují vědu. Na druhé straně je koordinované úsilí tzv. nevládních organizací a PR firem, kteří se snaží účinně podkopávat vědu.“

Petti Fong. Scientists sound alarm over climate-change skepticism. Toronto Star 16. února 2012

Pan Weaver z oteplování asi dostal úžeh. Profesionální reklamní PR nestojí za skeptiky, ale naopak za alarmistickým webem DesmogBlog, který ty účty Heartlandu zveřejnil (a možná též kreativně dotvořil). DesmogBlog sám o sobě píše: „Tým DeSmogBlogu vede Jim Hoggan, zakladatel firmy James Hoggan & Associates, jedné z předních kanadských public relations společností. Vzděláním je právník… je také členem představenstva Nadace Davida Suzukiho“ (viz). Hogganovu firmu samozřejmě platí také firmy a korporace (viz, viz). A to nejlepší je, že hlavní Hogganův sponzor Lefebvre byl před pár lety zatčen v aféře NETeller za praní špinavých peněz z hazardních her. Povedená partička (viz). A teď mají na triku navíc podvrh.

Novináři, kteří podvodníkům naletěli:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist