Debata o obnovitelných zdrojích v Německu pokračuje

Uveřejněno dne 13 března 2012 000 9:56

kominyDebata týkající se kvót a výkupních ce elektrické energie z obnovitelných zdrjů v SRN běží dále. K problematice se vyjadřuje i šéf antimonopolního úřadu. Co se bude dít dále?

Že je německý trh lídrem prosazování obnovitelných zdrojů v celé EU, je nesporný fakt. O jeho efektivitě se však vedou spory. Jedním z posledních příspěvků do debaty je názor prezidenta Spolkového kartelového úřadu (BKA), který volá po změně podmínek v dodávkách obnovitelné energie.

Pro Dow Jones Energy Daily šéf BKA Andreas Mundt uvedl: Nechceme zrušení zákona o obnovitelných energiích (EEG), ale trh s energií z obnovitelných zdrojů by měl být hospodářsky organizován. A volá dále po konkurenci i v oblasti obnovitelných zdrojů. Důvodem je, že „Německo nemá nejefektivnější trh s těmito druhy energie, ačkoliv by jej mít mohlo“.

Tento názor je víceméně v souladu s názorem ministra hospodářství Rösslera, který rovněž navrhuje opustit cestu pevných výkupních cen a zavést pro obnovitelné zdroje pouze procentní cíl v celkových dodávkách elektrické energie v zemi po jednotlivých producentech. (Pro pořádek zde musím připomenout, že SRN dnes garantuje výkupní ceny v závislosti na celkovém instalovaném výkonu jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie.)

Proti se ihned ozývají zástupci solární branže – změna systému by samozřejmě vedla k likvidaci tohoto (nekonkurencesechopného) odvětví s Německu.

Volání po modelu, který stanoví kvóty pro jednotlivé obnovitelné zdroje v Německu tedy sílí.

Názor, že stát naplánuje cíle objemů vykupované elektřiny a trh se již postará o jejich naplnění, je v zásadě správná, ovšem může být dvojsečná.

Správná je proto, že obnovitelné zdroje by skutečně měly soutěžit mezi sebou a pouze ty, které jsou životaschopné a konkurenceschopné by měly soutěžit s klasickou energetikou. Jistá forma podpory je – pokud na obnovitelných zdrojích trváme – nutná, protože plně konkurenceschopný v zásadě není žádný z nich. Konkurence by však podporu měla tllačit na minimum možného.

Dvojsečné jsou tyto cíle však v tom, že některé obnovitelné zdroje, resp. zdroje pro ně se stávají konkurencí v jiné oblasti hospodářství (potravinářství, lesnictví, vodohospodářství). Balancování mezisektorových zájmů bude na kartelový úřad (a obdobně Úřad pro ochranu hopsodářské soutěže u nás) klást nové nároky, které je třeba nepouštět ze zřetele. Naplnit cíle pro obnovitelné zdroje za cenu (například) znásobení ceny rostlinných olejů nebo (například) za cenu změny našich borů na háje japonských topolů asi nikdo nechce…:)

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist