Zima evropské energetice pořádně zatopila

Uveřejněno dne 13 března 2012 000 10:00

zimaJeště nestačily zestárnout německé a rakouské noviny s titulky typu Atomovou Francii zachraňuje Německo končící s atomovou energetikou – a už přicházejí neméně bombastické: Německo nasazuje poslední energetické zálohy. Toky elektřiny se mění možná z hodiny na hodinu. Zima evropské energetice zatápí velice zle.

Proatomová ani protiatomová ideologie s tím nemá nic společného. Jaderné elektrárny běží bez problémů čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu po celém kontinentu, dokonce i v Německu, kde je loni začali odstavovat.

Když nenasvítí ani watt

Další zdroje jsou na tom hůř: Dny, kdy fotovoltaické parky dodávají do sítě tisíce megawattů, střídá truchlivá nula. Německé větrníky o celkovém výkonu sedmadvaceti temelínských bloků posílají do sítě v nejlepším případě – a platí to pro celý rok – najednou maximálně 15 tisíc megawattů.

Během této zimy zpravidla polovinu, a někdy ani to ne. Spouštějí se tedy uhelné a plynové elektrárny, doposud odstavené kvůli nákladnému provozu a znečišťování ovzduší, o emisích škodlivých skleníkových plynů nemluvě.

Na mráz nemáme

Evropa má elektrárenské kapacity jen na průměrnou až mírně větší zimu. Pokud přijdou třeskuté mrazy a trvají déle, než je v kraji zvykem, musíme se bát rozpadu soustavy, takzvaných blackoutů.

Evropský energetický systém je navíc propojen natolik, že jakýkoli výpadek velkých zdrojů – a německé jaderky představují výkon více než deseti současných Temelínů – může vyvolat nedostatek proudu kdekoli na kontinentu.

Už odstavení sedmi nejstarších bloků způsobilo, že se Německo změnilo z čistého vývozce proudu v jeho čistého dovozce.

Příčina dnešních problémů má však daleko hlubší kořeny. Zvykli jsme si u nás v Evropě, že v zásuvkách máme proud vždy a za všech okolností. Když přijdou mrazy – anebo horka, při nichž klimatizace šroubují spotřebu do zimních výšek – jsme překvapeni.

Místo o investicích do energetiky, tedy do zdrojů, přenosových tras, úložišť elektřiny a personálu, který to všechno udržuje v chodu, se však vedou nekonečné jalové spory o to, který zdroj je správný a proti kterému je třeba bojovat. Nejlépe s biblí zvanou Chytrá energie, jedinečným manuálem energetiky budoucnosti.

A vlastně se neděje nic zvláštního. Jen několik dní nebývale silně mrzlo…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist