Německo razantně omezuje subvence pro solární energetiku

Uveřejněno dne 19 března 2012 000 11:18

nemeckoBerlín – Německo plánuje omezit státní dotace elektřiny ze solárních zdrojů až o 30 procent, a to už od 9. března. Oznámili to dnes ministři hospodářství a životního prostředí Philipp Rösler a Norbert Röttgen, jejichž úřady se na razantním snížení subvencí dohodly po několikaměsíčních jednání. Jejich záměr musí ještě schválit vláda a poslanci. Německo k dalšímu omezení podpory fotovoltaiky sáhlo rychleji, než odborníci očekávali. Původní odhady hovořily nejdříve o dubnu.

Nejvíce se chystané omezení dotkne velkých solárních parků, které se budou muset vyrovnat s téměř třicetiprocentním snížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu budou napříště dostávat jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč). Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence klesnou o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh. Od května se pak každý další měsíc v obou kategoriích sníží o 0,15 eurocentu za kWh.

V Česku se výkupní ceny elektřiny ze slunce liší nejen podle velikosti zdroje, ale také v závislosti na uvedení solární elektrárny do provozu. Nejvíc peněz letos inkasují majitelé zdrojů zprovozněných v letech 2006 a 2007. Za jednu kWh dostávají 14,96 koruny. U větších zdrojů uvedených do provozu loni už ale činí výkupní ceny po státních zásazích 5,61 Kč/KWh, majitelé menších elektráren dostávají za stejné množství proudu 7,65 Kč. Plán Německa na omezení podpory slunečních zdrojů se podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Česka přímo nedotkne. „Případné snížení výkupních cen se nepromítá do ceny elektřiny, která je obchodována na burze, ale do regulované složky ceny, kterou vždy hradí zákazník ve státu, kde je podpora realizována,“ řekl ČTK Tomáš Paták z tiskového oddělení MPO. Nepřímo ale podle něj může opatření dopadnout na české firmy podnikající v Německu.

Regulaci fotovoltaických elektráren řeší v Česku hlavně připravovaný zákon o podporovaných zdrojích energie, který nyní projednávají zákonodárci. „V současnosti se nepotýkáme s problémem velkého nárůstu nových instalací solárních elektráren. V budoucnu bude rozvoj limitován hodnotami danými Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje energie a o těchto hodnotách bude rozhodovat vláda ČR,“ poznamenal Paták z MPO.

Němečtí producenti solárního proudu plánované omezení označili za příliš drastické a chtějí proti němu protestovat. „Krácení v oznámené výši se už nedá zvládnout. To ohrožuje desetitisíce pracovních míst,“ prohlásil šéf svazu solárního hospodářství Carsten Körnig.

Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce. Loni byla na jeho území instalována solární zařízení o celkovém výkonu zhruba 7500 megawattů (MW) a další se očekávají i letos. Celková instalovaná kapacita fotovoltaických modulů v Německu už dosáhla 25.000 MW.

Výroba solární elektřiny, která pokrývá zhruba tři procenta spotřeby země, je ale bez státních dotací nerentabilní. Ty se však promítají do zvýšené ceny pro koncové zákazníky, kteří podle odhadů zaplatí ročně navíc mezi šesti až sedmi miliardami eur (150 až 175 miliard Kč). Berlínská vláda proto pravidelně státní dotace pro proud z fotovoltaických zdrojů omezuje.

Na základě zákona o obnovitelných zdrojích energie mají němečtí producenti solárního proudu garantovány výkupní ceny na 20 let dopředu. Nově by však měli mít zajištěn odkup jen 90 procent elektřiny a u malých zařízení dokonce jen 85 procent.

K omezení podpory solární energetiky se předloni odhodlala také česká vláda v reakci na prudký růst instalovaného výkonu solárních elektráren kvůli výhodným investičním podmínkám. Na solární zdroje uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 stát uvalil 26procentní daň, jinak hrozilo výrazné zdražení elektřiny. Řada podnikatelů chce získat finanční kompenzaci právní cestou, Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist