Podvodníci se solárními licencemi obrali stát o 182 milionů

Uveřejněno dne 22 března 2012 000 13:03
fotovoltaikaPRAHA – Detektivové z protikorupční policie stíhají pět lidí kvůli podvodům při získávání licence na stavbu solární elektrárny. Údajně mohli způsobit škodu až 182 milionů korun.

Podle policie předkládali nepravdivé dokumenty Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) i distribuční společnosti, aby prokázali, že je zařízení dokončené v době, kdy byla garantována vyšší odkupní cena.

Tři obviněné stíhá policie pro pokus o podvod, dva tehdejší zaměstnance ERÚ pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Získali licenci na elektrárnu, která neexistovala

„Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení fotovoltaického zdroje k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010,“ uvedl mluvčí. V následujících 20 letech totiž byla garantována mnohem vyšší výkupní cena než u elektráren zprovozněných v roce 2011. Později spuštěné elektrárny mají podmínky asi o čtvrtinu horší.

„Podle dokumentů byla fotovoltaická elektrárna dokončena a schopna provozu, ačkoliv ve skutečnosti ještě k 31. prosinci 2010 nebyl na elektrárně nainstalován ani jeden fotovoltaický panel,“ sdělil mluvčí. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Ibehej upozornil, že policie prověřuje i jiné obdobné případy.

Udělování licencí provázely i politické tlaky

V médiích se objevila i informace, že pracovníci ERÚ pod podmínkou anonymity zmiňovali o politickém tlaku ve prospěch některých projektů. Navíc se prý setkali i s tím, že se je někteří investoři snažili ošidit. ERÚ proto předloni začalo fyzicky kontrolovat všechny nově povolované elektrárny nad jeden megawatt výkonu.

„Až při kontrolách jsme někdy zjistili, že stavební úřady vydávaly kolaudační rozhodnutí na zdroje, které neměly třeba ani nainstalované solární panely. Nebo že na neexistující elektrárny jsou vydané revizní zprávy,“ řekl tehdy deníku jeden z pracovníků úřadu.

V Česku nastal v roce 2010 prudký růst instalovaného výkonu solárních elektráren kvůli výhodným státním dotacím. Za předloňský rok instalovaný výkon narostl více než čtyřnásobně na téměř 2000 megawattů. Kvůli tomu však hrozilo výrazné zdražení elektřiny a vláda musela zavést několik opatření, která kompenzovala růst cen a také zabránila dalšímu nekontrolovatelnému rozvoji fotovoltaiky.

Zdroj

Reakce
  1. 5 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist