Čína: Airbusy si strčte za klobouk

Uveřejněno dne 30 března 2012 000 10:15

airbusČína kvůli sporu o emisní povolenky s Evropskou unií pozastavila nákup dalších deseti letadel evropského výrobce Airbus. Agentuře Reuters to sdělily dva informované zdroje. Jednostranný krok Bruselu, který nutí světové letecké společnosti kupovat povolenky, tak ohrožuje zakázky Airbusu už za 14 miliard dolarů (asi 344 miliard korun).

Peking nyní údajně zablokoval nákup desítky letounů A330 s dalekým doletem. V minulých dnech Airbus sdělil, že Čína zastavila nákup deseti obřích letadel A380 a 35 strojů A330 v celkové hodnotě 12 miliard dolarů. Podle informací zdrojů si superjumba A380 objednala společnost Hongkong Airlines.

Evropská komise nařídila, aby všechny aerolinie využívající letiště v EU se od letošního roku zapojily do systému obchodování s emisními povolenkami, jinak jim hrozí vysoké pokuty a EU jim může zakázat lety na svá letiště. Rozhodnutí vyvolalo vlnu protestů aerolinií po celém světě. Čína už domácím leteckým společnostem účast na systému povolenek zakázala a totéž zvažují USA a Rusko.

V posledních dnech se proti kontroverznímu kroku EU ozývají i velké evropské letecké společnosti spolu s Airbusem. Šest aerolinií na počátku týdne v dopisech šéfům vlád Francie, Německa, Británie a Španělska plán odsoudily a varovaly před jeho ekonomickými dopady, které představují „nepřijatelnou“ hrozbu pro jejich odvětví. Komise ale jakýkoli ústup od svého plánu odmítá.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist