Poslední zhasne

Uveřejněno dne 12 dubna 2012 000 13:55

planetaV sobotu 31. března se uskuteční celosvětová akce Hodina Země, která vybízí, aby se během 20:30 a 21:30 vypnula všechna světla. Podle stránek Ekologického institutu Veronica, který akci v ČR realizuje, je Hodina Země „celosvětový happening propojující obce, firmy a jedince, kteří berou vážně své závazky vůči životnímu prostředí, zejména chápou závažnost probíhajících změn klimatu“.

Aktivita je součástí projektu „Zhasněte a uvidíte – osvětou a vzděláváním k ochraně klimatu,“ který byl finančně podpořen Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Aktivita se rovněž koná díky finanční podpoře Nadace Batory. Závěrem institut vyzývá, „Připojte se k Hodině Země 2012 a ukažte, že to s životním prostředím a změnou klimatu myslíte vážně!“. Na stránkách se lze dále mj. dočíst, “ Nemějte strach. Že ve tmě roste kriminalita, je pouhá pověra založená na podvědomém strachu ze tmy a na historkách některých dodavatelů elektřiny a svítidel. Žádný ze solidních vědeckých výzkumů výhodu osvětlování pro prevenci kriminality neprokázal. Jako bezpečnější se naopak ukazují oblasti, které nejsou vůbec uměle osvětlené. Existuje dokonce vážné podezření, že růst kriminality za poslední století byl podpořen růstem nočního venkovního osvětlení.“. (http://www.veronica.cz/hodinazeme/o-hodine-zeme/)

Podle serveru iDnes.cz přislíbil primátor Svoboda, že se letos k akci Praha připojí a zhasne Staroměstská radnice, Nová radnice na Mariánském náměstí a Jungmannův palác. Definitivně by se o tom mělo rozhodnout tento týden.

(http://praha.idnes.cz/cast-prahy-se-posledni-breznovy-vecer-ponori-na-hodinu-do-tmy-pud-/praha-zpravy.aspx?c=A120316_1749586_praha-zpravy_sfo)

Co dodat? A co takhle úplně zrušit veřejné osvětlení? Od veřejně organizovaného blbnutíse zhasínáním k tomu už moc daleko není. Chybí už jen výzva lupičům, aby byli solidární s bojem proti oteplování a loupili zásadně jen za světla. Zdá se, že rozum definitivně odchází. Jeho poslední zbytek zhasne.

Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist