Zelení tmáři sedí i na pražské radnici

Uveřejněno dne 13 dubna 2012 000 10:03

prahaV Hodině Země zhasnou i některé pražské památky

Hlavní město Praha se letos rozhodlo poprvé připojit k mezinárodní akci Hodina Země, kterou v roce 2007 zavedl Světový fond divočiny (World Wildlife Fund). Poslední sobotu v březnu od 20.30 do 21.30 hodin mohou města, firmy i jednotlivci podpořit ochranu životního prostředí vypnutím osvětlení či alespoň elektrických spotřebičů.

„Tuto sobotu se k Hodině Země připojí i Praha tím, že zhasne slavnostní osvětlení některých významných budov a památek,“ sdělil pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Půjde opravdu jen o symbolické gesto, protože pro město, jako je Praha, je například vypnutí pouličního osvětlení s ohledem na bezpečnost Pražanů nemožné. Jako efektivnější se mi jeví zavádění moderních úsporných svítidel do veřejného osvětlení a hospodárné nakládání s energiemi,“ dodal pražský primátor.

Ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Trnka upřesnil, o které významné objekty se jedná: „V Hodině Země bude vypnuto slavnostní osvětlení například u pražských dominant, které jsou ve vlastnictví Hlavního města Prahy, jako je Staroměstská radnice, Clam-Gallasův palác a Nová radnice. Pokud vím, bude také vypnuto slavnostní osvětlení Vyšehradu, Petřínské rozhledny, Obecního domu, Karlova mostu i věží na jeho obou koncích – Malostranské a Mostecké.“ Pražští radní vyzvali také organizace zřizované městem, aby se rovněž k Hodině Země připojily.

V rámci Hodiny Země zhasínají svá světla světově známé dominanty jako pyramidy a Sfinga v Gíze, Eiffelova věž v Paříži, most Golden Gate v San Franciscu, Stolová hora v Jihoafrické republice nebo londýnský Big Ben. V České republice se loni této akce zúčastnilo 134 měst a obcí.

doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. – primátor hl. m. Prahy

Do funkce zvolen 30. 11. 2010. Působnost v oblasti financí, bezpečnosti, vnějších vztahů, vědy a výzkumu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist