Opravdu za většinu oteplení 2. půle 20.století mohou lidé?

Uveřejněno dne 19 dubna 2012 000 14:46

klimaskeptikPůvodní data ukazují něco jiného než statistická kouzla alarmistů. Proto je nám údajný rozpor mezi teplotami a sluneční činností vždy demonstrován na shlazených grafech.


Cook.jpg

Obrázek č. 1: Tento graf přesvědčil spoustu lidí, že za oteplení od cca 1980 už Slunce být odpovědné zkrátka nemůže. Modře slunce, červeně teploty.

http://www.skepticalscience.com/solar-activity-sunspots-global-warming.htm

Klimatický panel OSN proto dospívá k tomuto závěru:

„Je velmi nepravděpodobné, že by oteplení 20.století šlo vysvětlit přirozenými příčinami… Modely nedokáží reprodukovat pozorované oteplení, pokud zahrnou jen přirozené faktory… Většina pozorovaného růstu průměrných globálních teplot od poloviny 20.století je velmi pravděpodobně způsobena pozorovaným nárůstem koncentrací antropogenních skleníkových plynů.“

http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar4/wg1/ar4-wg1-spm.pdf

Cookův alarmistický web Skepticalscience přikyvuje: „V posledních 35 letech globální oteplování, slunce a klima šly v opačném směru“ („In the last 35 years of global warming, sun and climate have been going in opposite directions)

Není vám ale na grafu č. 1 něco podezřelého? Proč tento údajný rozpor mezi klimatem a Sluncem alarmisté předvádějí na grafech shlazených 11-letým průměrem?

Co když projevíme trochu toho kritického myšlení a zkusíme si to ověřit na původních neshlazených datech s ročním či měsíčním rozlišením?

Stáhněte si teplotní grafy HadCRUT3 a porovnejte je s jednotlivými ukazateli sluneční aktivity a uvidíte sami. Přesvěčte se na vlastní oči.

http://climate4you.com/ClimateReflections.htm

http://climate4you.com/images/GlobalTemp%20HadCRUT3%20since1850%20C4Y.gif

Zjistíte, že soulad mezi sluneční činností a pozemskými teplotami se nerozpadl v 70.letech. Teploty odpovídaly sluneční aktivitě až do samého konce 20.století!

Ve studii z roku 2004 Mike Lockwood uvádí, že sluneční magnetický tok (open magnetic flux) od roku 1963 do roku 1987 stoupl o 29 procent! Po zbytek století teploty tento nárůst jen doháněly. Sluneční činnost totiž nemusí růst, abychom měli solární oteplování. Jako když zapálíte oheň, postavíte vodu na čaj, nařídíte budíka a jdete pryč. Oheň pálí stále stejně, ale voda se zahřívá a zahřívá, dokud nedosáhne varu.

aa_index_vs_temp.jpg

Graf.č. 2: Červeně Aa index geomagnetické aktivity (měřeno ze dvou míst, v Austrálii a Anglii). Ukazuje, jak rostoucí sluneční vítr narušuje magnetické pole naší planety. Modře teploty HadCRUT3.

Zdroj: http://roma2.rm.ingv.it/en/themes/23/geomagnetic_indices/24/aa_planetary_index

Ap_index_vs_temp.jpg

Graf č. 3: Černě Ap index geomagnetické aktivity (jako aa-index, ale měřeno z více lokalit na Zemi). Modře teploty HadCRUT3.

Zdroj: http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/01/ap-index-1932-2008.png

Mix_08.jpg

Graf č. 4:  Magnetický sluneční tok až do roku 2002. Od roku 1963 dle satelitního měření (černá čára) . Před rokem 1963 odvozeno z aa-indexu geomagnetické činnosti (šedá). Vidíme, že ve 23.solárním cyklu vykazuje měřený aa-index (šedý) vyšší hodnoty než satelitní měření mezi planetárního magnetického pole (černý). Srovnání se teplotami (modře). Dle Lockwooda (2004)

Zdroje:

M.Lockwood et al. Open solar flux estimates from near-Earth measurements of the interplanetary magnetic field: comparison of the first two perihelion passes of the Ulysses spacecraft. (Annales Geophysicae, 2004)

http://www.ann-geophys.net/22/1395/2004/angeo-22-1395-2004.pdf

http://motls.blogspot.com/2007/07/nir-shaviv-why-is-lockwood-and-frohlich.html

http://1.bp.blogspot.com/_4ruQ7t4zrFA/RqMI_5qAP4I/AAAAAAAAAEw/FI8JC8fEHPI/s400/nir3-small.jpg (zdroj šedé verze Lockwoodova grafu)

Asi první, kdo si povšiml, že surová neupravená data teplot a magnetického slunečního toku si odpovídají až do samého konce 20.století, byl Alan Cheetham, autor webu Appinsys.com. Zdezde. Použil k tomu data z Lockwoodovy práce z roku 1999.

Mike Lockwood et al. A Doubling of the Sun’s Coronal Magnetic Field during the Last 100 Years. (Nature 1999)http://www.wdc.rl.ac.uk/wdcc1/papers/nature.html

Jinou verzi téhož zpracovali autoři webu C32Headlines. Zdezde.

Lockwood2009_C_both.jpg

Graf č. 5: Sluneční magnetický rok s daty až do roku 2009 – černě. Porovnání s teplotami HadCRUT3 – modře.

Zdroj:

Mike Lockwood et al. The rise and fall of open solar flux during the current grand solar maximum. The Astrophysical Journal. August 2009http://www.eiscat.rl.ac.uk/Members/mike/publications/pdfs/2009/260_lockwood_apj_700_2_937.pdf

Storm_vs_temp.jpg

Graf č. 6: Roční počet magnetických bouří (modře) versus teploty HadCRUT3 (černě)

Zdroje:

Susan Macmillan, (2004/Rev.2006), EARTH’S MAGNETIC FIELD, in Geophysics and Geochemistry, [Ed. Jan Lastovicka], in Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS), Developed under the Auspices of the UNESCO, Eolss Publishers, Oxford ,UK, [http://www.eolss.net]http://www.eolss.net/ebooks/Sample%20Chapters/C01/E6-16-04-01.pdf

http://www.geomag.bgs.ac.uk/images/image022.jpg

AA60_vs_temp.jpg

Graf č. 7: Roční počet dnů s geomagnetickým indexem Aa vyšším než 60 (žlutě). Vs. teploty (modře)

Zdroj: http://www.ngdc.noaa.gov/stp/geomag/image/aastar07.jpghttp://www.ngdc.noaa.gov/stp/geomag/aastar.html

Moberg_vs_sun.jpg

Graf.č. 8: A pokud máte pochyby, zda pozemské teploty řídíla sluneční aktivita i v minulých staletích, doporučuji porovnat si vývoj sluneční aktivity (červeně, odvozeno z izotopů, zdroj) s vývojem teplot (modře, proxy rekonstrukce, Moberg 2005, zdroj)

VLIV SOPEK
CO2_vs_Volcano.gif

Graf č. 9: Všimněte si, že všechny tři největší erupce sluneční činnosti – kolem 1960, 1980 a 1990 byly následovány největšími erupcemi sopečné aktivity. Je to náhoda? Nebo další důkaz o vlivu slunečního větru na zemskou kůru?

Zdroj: http://www.skepticalscience.com/images/CO2_vs_Volcano.gif

Jediné nesoulady, které nám mezi Sluncem a klimatem zbývají, se týkají okamžiků, kdy klima bylo ovlivněno sopečným ochlazením.

Velké solární maximum kolem roku 1960 se neprojevilo na teplotách. Tehdy v 60-70.letech bylo naopak teplotní minimum. Alarmisté tehdy panikařili, zda už nepřichází nová doba ledová. Na vině by mohl být výbuch sopky Agung, která v roce 1963 ochladila klima a vymazala tak vliv zesílené sluneční aktivity.

Po většinu 80. a 90.let byly teploty stlačeny dolů sopečným ochlazením. 1982 výbuch El Chichon v Mexiku a 1991 výbuch Pinatubo na Filipínách. Sopečný výbuch asi dva roky tlačí teploty dolů, načež se další půl dekády vracejí zpět nahoru na původní úroveň. Teprve když se prach rozplynul, teploty v roce 1998  skokově dohnaly vzestup sluneční aktivity, ke kterému došlo kolem roku 1980 a 1990.  Solární oteplení se projevilo se zpožděním.

PREMIÉRA V LIDOVÉM DOMĚ

Tyto skutečnosti jsem v březnu 2012 přednesl v Lidovém domě pánům Koteckému (Hnutí Duha), Markovi (Czechglobe) a Špidlovi (člen vedení Evropské socialistické strany).

Celá akce v Lidovém domě měla kouzelnou vřelou atmosféru. Asi jako když ateista vystoupí s projevem ve Vatikánu. Nikdo tam ale mou tezi nevyvrátil. Pan Marek pokrčil rameny, že ať už je to s vlivem CO2 na teploty jakkoli, stejně je třeba zkoumat vliv CO2 na rostliny. Pan Kotecký říkal, že ať už je to s vlivem CO2 na teploty jakkoli, stejně potřebujeme rozvíjet obnovitelné zdroje energie, abychom se zbavili závislosti na ruském plynu atd. A pan Špidla se vyjádřil v duchu Římského klubu, že ať už je to s vlivem CO2 na teploty jakkoli, stejně musíme zastavit hospodářský růst, protože růst je trvale neudržitelný.

(Další údaje o diskusi v Lidovém domě ZDE: audio záznam, foto, text pozvánky, další video)

ZÁVĚR

Investujeme miliardy do boje za snížení emisí CO2. Pokud je ale vliv CO2 na teploty malý a pokud za většinu oteplení může něco jiného (třeba Slunce), jsou to vyhozené peníze a klima se tím neochladí.

Velikost vlivu CO2 na teploty nikdo nezměřil. Citlivost klimatu vůči CO2 je i po 30 letech alarmismu stále hádankou. IPCC sama přiznává, že neví, o kolik se oteplí, když se hladiny CO2 zdvojnásobí. Odhady se pohybují od 1,5°C do 6°C, ale jsou i odhady nižší (jako 0,5°C) nebo vyšší (7°C). Onen hlasitě vytrubovaný „vědecký konsensus“ je tedy shoda na tom, že to nejdůležitější se neví!

http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch8s8-6-2-2.htmlhttp://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch10s10-es-1-mean-temperature.html

Nemohu vyloučit, že nějaký vliv na teploty ve 23.solárním cyklu,  počátkem 21.století, mohl mít CO2, jehož hladiny za minulých 150 let o třetinu stouply. Ale rozhodně lze vyloučit nesmyslné tvrzení IPCC z roku 2001, že za většinu oteplení druhé půle 20.století může člověk. Toto tvrzení není podloženo vůbec ničím.

Existoval jen jeden jediný – a to ještě nepřímý – důkaz o velkém vlivu CO2 na teploty. Onen záhadný rozpor mezi křivkou teplot a sluneční aktivity. Tento rozpor je však jen statistický artefakt. Skutečná původní data nic takového neukazují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist