Solární energie, drahá, dražší, nejdražší

Uveřejněno dne 10 května 2012 000 11:02

solarKdyž v době cca před 15 lety vystavovali ekologičtí aktivisté na českobudějovickém výstavišti solární panel jako úžasnou alternativu té strašlivé jaderné energetice,. tehdy jsem jako profesí elektrotechnik namítal vystavujícím aktivistům zda si vůbec uvědomují že vystavují neekologický výrobek proto, že energie vložená do výroby tehdejšího solárního panelu byla vyšší než tento panel vyrobil za dobu své životnosti.

Zmínění aktivisté mi příliš nevěřili a dál žili ve sladké iluzi jak solární panely nahradí jaderné reaktory. O té doby uplynulo v řece Vltavě hodně vody a časy se výrazně změnily, dnešní solární panely mají neporovnatelně vyšší výkon a zlomkovou cenu oproti panelům dříve vyráběným. Zdálo by se tedy že již nás nic nemůže zastavit na naší skvělé (evropské) cestě k solárním, bezjaderným zítřkům.

Celá věc má ale několik svých ale. Především stále platí že cena solárních elektráren je nadále tak vysoká že bez dotací by nebyly rentabilní v době své životnosti. Proto jedinou možností, chceme li tuto solární energii získávat, musíme ji stále štědře dotovat. A navíc nám toto nařizuje EU, takže jen za rok 2012 tato dotace činí 38, 4 mld. Kč, za období 2005 až 2012 je to již 93,6 mld. Kč. Solární elektrárny se u nás rozběhly takovým tempem (opět jsme papežštější než papež, tedy EU) že stanovená kritéria podílu energie z obnovitelných zdrojů pro rok 2020 splníme již v roce 2013.

A jaká je vize dalšího vývoje energie z obnovitelných zdrojů v ČR? V úvahu přicházejí v podstatě tři varianty: a) Dotace budou zastaveny v roce 2014, po dosažení výše uvedených kritérií. To ale stále znamená že budeme do roku 2034 dotovat obnovitelné zdroje instalované před rokem 2014 a celková částka za období 2005-2034 bude činit 874,3 mld. Kč. b) Dotace budou zastaveny v roce 2020, pak celková částka za období 2005-2034 bude činit 1071,7 mld. Kč. c) Dotace budou zastaveny v roce 2020 ale budou v souladu s novým zákonem o podporovaných zdrojích (který mimochodem vetoval president) rozšířeny o dotační tituly – biometan, biokapaliny a teplo z biomasy, pak celková částka za období 2005-2034 bude činit 1492 mld. Kč. Která varianta je v českých luzích a hájích ta nejpravděpodobnější nechám na laskavém zvážení čtenáře, jedno je však jisté, i v případě té „nejlevnější“ varianty nás čeká trvalý růst cen elektrické energie.

Další „ale“ solárních elektráren leží v rovině eticko-filozoficko-morální, vždyť v době kdy téměř 1 miliarda lidí hladoví, solární parky zabírají obrovské plochy orné půdy. A ještě jedno ale existuje u solárních elektráren, ono když zajde sluníčko tak jaksi nefungují tzn. že bez jaderných a tepelných elektráren se stejně neobejdeme.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist