Úložiště jaderného odpadu v Praze Modřanech?

Uveřejněno dne 16 května 2012 000 12:28

prahaNe, nelekejte se. To jsem si jen vymyslel „úderný“ titulek článku. Ve skutečnosti jde v pražských Modřanech samozřejmě nejen o odpor části tamních obyvatel proti výstavbě bytového objektu, ale o otázky přístupu k novým a potřebným stavbám vůbec.

Nevím o tom projektu zhola nic. Pouze to, co jsem se dočetl v článku „Občané jsou proti stavbě“ v Novinách Prahy 12, které jsme měli ve schránce. Již ten samotný titulek článku je velmi zavádějící. 40 lidí, to jsou obyvatelé tak nanejvýš 20 bytů, což je část menšího osmipatrového paneláku a protože kolem té lokality jezdím, a kdysi jsme tam měli i jednu zakázku, tak vím, že tam nestojí panelák jeden, ale povícero a 40 osob asi nebude představovat většinu tamního obyvatelstva.

Leč, pojďme k těm „námitkám“:

– Nedostatečná kapacita parkovišť: A kde je dostatečná? A hlavně, každý takový nový projekt musí vytvořit též nová parkovací místa, většinou v podzemních garážích.

– Nedořešené zásobování prodejen v nebytových prostorách. Jistě, do večerek v panelácích se musí zásoby vozit a často stojí ta auta na chodníku. Jak se to proboha změní, když někde bokem bude stát další moderní dům bez večerky? Nebo naopak dům bude mít moderní prodejní plochu s vykládací rampou?

– A nejvíce mě rozesmálo toto a kvůli tomu jsem ten článek vlastně začal psát: Možný negativní dopad vedení vysokého napětí na obyvatele v bezprostředním okolí. Proboha, copak tam investor chystá stožár VVN 400 kV (400 000 V), který „flákne“ mezi paneláky? Samozřejmě, že ne. Zemí povede kabel 22 kV k trafu u budovy, což je tak běžné až zcela normální a nikde se nikdo takovým kabelem v zemi vůbec nezabývá. Ani hygienik ne. Kdyby kvůli tomu vždy propukaly protesty, tak protestuje půlka státu.

Vše je prostě o tom, že lidé by chtěli maximální pohodlí pro sebe a nechtějí z toho pohodlí absolutně nic obětovat. Zůstala na sídlišti proluka, kam socialistický stát již nestačil postavit další panelák, i když tam byl plánován? Proluka zaroste náletovými dřevinami, stane se z ní „zeleň“, lidé tam chodí venčit pejsky a když najednou přijde investor, který tam zcela v souladu s územním plánem chce postavit obytný dům, spustí se příšerný kravál, který se médiím velmi hodí, je o čem psát.

Já být starostou nějaké obce, na jejímž katastru by mělo stát úložiště jaderného odpadu, tak otevírám láhev šampusu. Protože, podle mého názoru, taková stavba v blízkosti obce tu obec oživí, dodá peníze, zákazníky, pracovní místa. Přičemž riziko je tak nepatrné , ani není možné je vyjádřit číselně.

Nebo těžba břidlicových plynů. Moderní metoda, jak být energeticky soběstačnější. Ale vsadím se, oč chcete, že naprosto ten samý člověk, který proti takové průzkumné těžbě protestuje, také současně nadává prezidentu Klausovi za jeho vstřícnost k Rusku a prská kvůli energetické závislosti na Moskvě.

A ještě něco. Za první republiky existovalo v Klánovicích golfové hřiště. Za „komunismu“ se golf nehrál. Hřiště zplanělo, zarostlo náletovými dřevinami a když byla v pražském územním plánu (Klánovice patří do Prahy) obnova toho golfového hřiště, tak nějaká fanatička ze sousední obce uspořádala tak hysterické show „Zachraňte Klánovický les“, že na Magistrát jezdily autobusy zpitomělých dětiček, která vykřikovala hesla proti golfu.

A nakonec se snad nějakým místním referendem podařilo obnově toho golfového hřiště zabránit a ty argumenty o „zahuštění dopravy“, jako kdyby snad golfista trávil pět hodin za volantem opakovanými průjezdy Klánovicemi a ne na hřišti s autem hodiny a hodiny zaparkovaným. Prostě asi jen nepatrná menšina Klánovických občanů hraje golf a zbytek, ve zcela socialistickém duchu, tento „buržoazní sport“ odmítá.

A ještě perlička ke způsobu uvažování „zelených bláznů“. Ti si na německé vládě vydupali odstavení jaderných elektráren. Ale obnovitelné zdroje na severu státu nutně potřebují vedení vysokého napětí na jih Německa. Hádejte, kdo proti takovému vedení prostehuje. No, samozřejmě, že místní „zelení blázni“. Kdo jiný?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist