Předpovídané masivní tání ledovců v Grónsku se nekoná

Uveřejněno dne 17 května 2012 000 15:43

ledovecTání Grónských ledovců mělo od přelomu století během 90 let podle některých studií zrychlovat a zvýšit hladinu moří až o dva metry. Studie, která sledovala grónské ledovce během uplynulých 10 let, však konstatuje, že skutečné hodnoty tání sebrané z 200 grónských ledovců, zůstávají hluboko pod předpovídanou úrovní.

Tající grónský led měl podle modelů zvýšit hladinu světového oceánu podle různých scénářů o 70 centimetrů až dva metry. Prozatím však míra tání nevykazuje předpovídané úrovně a případné zvýšení hladiny se bude na konci století podle zprávy o výzkumu zveřejněné v časopise Science pohybovat v centimetrech.

Hlavní spoluautorka studie Twila Moonová upozorňuje, že dezintegrace ledovců na Zemi probíhá již od konce doby ledové před 14 000 lety a bude pokračovat i nadále, nicméně zatím nic nenasvědčuje, že by se tento proces zrychloval.

„Nemusíte prodávat své nemovitosti u pláží, protože tání ledovců zabere podle všeho stovky i tisíce let,“ uvedl geolog Kenneth Miller.

Nicméně jiní odborníci zdůrazňují, že přestože se rychle nenaplní katastrofický scénář, měl by být „získaný“ čas zužitkován k řešení možných důsledků. I zvýšení o půl metru si vynutí evakuaci 3,8 miliónu obyvatel úrodné nilské delty v Egyptě. Ovšem zvýšení hladiny o předpovídané dva metry by uvedlo do pohybu 187 miliónu lidí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist