Zelená energie, inflace a socialismus

Uveřejněno dne 7 října 2010 000 14:56

elektrarnaO zdražení energie díky tzv. „zelené“ energii se mluví v poslední době čím dál více. Já myslím, že bude mít mnohem horší následky, než přímé zdražení v domácnostech.

Zpočátku musím p.t. čtenáře varovat, že článek je pouze moje úvaha. Nejsem ekonomem, finančníkem či průmyslníkem. Jen jsem si dal pár faktů dohromady a vyšlo mi z toho pár závěrů. Budu moc rád, když se budu mýlit.

Energie z obnovitelmých zdrojů je bohatě dotovaná. To ví samozřejmě každý. Co je zajímavé, že nejvíce jsou dotovanou energií je fotovoltaika,která má nepředvídatelný výkon a nemá v našich podmínkách nijak závratnou účinnost, oproti ostatním energiím, která by smysl měla a její průběh výroby se dá předvídat a plánovat (samozřejmě kromě větrné energie). Tohle, spolu s nemožností účinně snižovat dotace a velmi zdlouhavé změně novely, jen nasvědčuje tomu, že se jedná o gigantickou „malou domů“ pro zelené podnikatele a jejich kamarádíčky. Snadno lze zjistit, odkud vítr foukal (nebo spíš slunce svítílo?)

Lidi zajímá, o kolik více zaplatí příští rok za elektřinu většina z nich si neuvědomuje, že tato otázka je ve skutečnosti vlastně nepodstatná. Nebo spíše druhořadá. A co je tedy na prvním místě?

Energii přece potřebuje každý. Nejen domácnosti, ale i podniky. Když se podnikům zdraží energie, zvedne se jim samozřejmě cena výrobku. Tu ztrátu podniky nemůžou nechat na sobě. Podnik ve ztrátě rovná se brzo zavřený podnik. Tudíž se náklady zaúčtují zákazníkům. Výsledek je logický – zvednou se ceny.

mand nebo nezdravý optimista by očekával, že ceny se zvednou jen o kousek. Vždyť když cena energie dělá zcela jistě jen malou část ceny výrobku (např. desetinu) a cena energie stoupne o 14%, tak to ve výsledku je přece jen blbých 1,4%. Má cenu kvůli tomu jančit?

Tipnul bych si, že ty důsledky budou mnohem výraznější. Spousta výrobců berou polotovary od jiných, mají své subdodavatele, ti mají zase své subdodavatele a ten cyklus může být i výrazně delší (samozřejmě záleží na produktu). Dá se předpokládat, že naprostá většina firem v nějaké míře spotřebovábá elektrickou energii a tedy se bude zelený bonus (v tomto případě zelený postih) sčítat. V důsledku může způsobit velmi vysoké zdražení různých výrobků.

Upřímně řečeno, samozřejmě se nemusí všechny části  výrobního řetězu odvíjet u nás. Můžou se používat polotovary zahraničních výrobců. A nebo mohou, v nutnosti tlačit ceny dolů, naši výrobci opustit tuzemské subdodavatele a podívat se do zahraničí. A tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Nejsme přece ve světě izolovaní. Už teď všichni výrobci na světě tlačí cenu dolů, co to jde. Krize ještě neskončila (zlí jazykové tvrdí, že ještě ani pořádně nezačala, že zatím to bylo jen demo) a každý výrobce se snaží udržet na trhu, seč to jde. Pokud v takovéto situaci pověsíte firmám na krk další závaží, může se stát, že to bude ten poslední zbytek, co jim zlomí vaz. A i když firma hned nezkrachuje, je možné, že bude muset propouštět a zbývajícím zaměstnancům snížit platy, aby se udržela ve hře. Takže tento zmetek mezi zákony, zelený výstřelek, může způsobit nárůst nezaměstnanosti a snižování platů.

Energie tedy bude jedna z příčin (možná ta nejvýraznější) inflace příští rok. To se snad už dnes dá brát jako fakt. Ale abysme nebyli škarohlídi – ona inflace, pokud je řízena, není nic extra špatného. Protože stoupnou platy, lidé mají subjektivní pocit, že se mají lépe,  více si vydělají. Pravda, v opozici stojí fakt, že stoupnou i ceny, takže bude pocit drahoty. Ale to si přece můžeme dovolit, když dostáváme víc, ne? Také nám inflace ořízne státní dluh, jeho reální hodnota poklesne. Fakt je, že i to má svou temnou stranu – je to určitý podraz na investory, takže ti nám zhorší rating a zaplatíme víc na úrocích.  Nevím, která strana převáží, ale myslím, že v důsledku nula od nuly pojde.

Logicky na tom nejvíce vydělá levice. Bude moci ukazovat, jak se vše zdražilo, jak je vše špatně. Jak se zdražila cena energií (oni by to nikdy nepřipustili – každý to ví, psali to na billboardech). Že to byli hlavně oni, co prosadili tu novelu a jejich poslanci na poslední chvíli ještě více znemožnili omezení dotací (poslankyně Iva Šedivá z ČSSD a poslanec Ladislav Urban z KSČM) si nikdo nebude pamatovat. A hlavně – čím větší inflace, tím lépe. Vždyť ta přece bere těm bohatým úspory a snižuje chudým dluhy. Inflace vlastně vyrovnává třídní rozdíly ve společnosti, což je přeci cíl. Takže nezapomeňte, že i toto je jeden z důsledků vlády soudruhů, cesta za lepšími zítřky. A buďte jim za to náležitě vděční.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist