Vláda prý nepotřebuje studii o biopalivech

Uveřejněno dne 23 května 2012 000 10:03

actanonverbaPraha, 11. 5. 2012 – V posledních letech byla zpochybněna celá řada předpokladů, které stály u zrodu koncepce biopaliv. Množí se hlasy, že biopaliva mnohem více škodí, než prospívají. Přesto není koncept biopaliv opouštěn nebo revidován. Obecně prospěšná organizace Acta non verba (ANV) vyzvala tři resorty (MŽP, MPO, MD), aby se problémem začaly vážně zabývat. Všichni to odmítly.


ANV před měsícem vyzvala Vládu, aby nechal zpracovat studii, která vyhodnotí přínos biopaliv. (1) ANV společně s týmem odborníků formulovala otázky, na které by veřejnost měla znát odpovědi. Například ministr Chalupa včera ANV sdělil, že MŽP v současné době nepovažuje za nutné vypracování takové studie. (2) Všechny ministerstva také vymlouvají na to, že koncept biopaliv máme nařízen z Bruselu. (3) (4)

Ředitel obecně prospěšné organizace Acta non verba, Vojtěch Razima, postoj ministra Chalupy a celé Vlády kritizuje: „Všechno nasvědčuje tomu, že biopaliva jsou jen nesmyslným plýtváním. Studie by něco takového nejspíš jednoznačně prokázala. Pak už by byl koncept biopaliv naprosto neobhajitelný. Právě toho se Vláda bojí. Biopaliva mají silný lobbing. Kdežto za daňové poplatníky, kteří to všechno zaplatí, nelobuje nikdo. Nejsme přece bezmocnými otroky EU, jsme přece její součástí. Pokud se ukáže, že biopaliva jsou nesmyl, měli bychom apelovat na EU, aby byl tento koncept opuštěn nebo revidován. Prvním krokem k tomu je právě vypracování studie o biopalivech.“

Evropská unie si v roce 2003 stanovila, že v roce 2020 budou automobilová paliva obsahovat 10 % biosložky. Deklarovanými důvody pro toto opatření bylo snížení dovozu ropy do EU, tvorba nových pracovních míst a snížení emisí CO2. Je velmi pravděpodobné, že žádného z těchto cílů dosaženo nebylo a ani nikdy nebude. Zdá se, že dovoz ropy neklesá, nová pracovní místa vytvořena nebyla a konečně, při produkci biopaliv nejspíš vzniká ještě více CO2, než kdyby se používala nafta a benzín.

I u nás mají výrobci paliv od roku 2007 povinnost tyto složky přimíchávat. Od 1. 6. 2010 je tento podíl zákonem stanoven na 4,1 % pro benzín a 6,0 %  pro naftu. Je nanejvýš pravděpodobné, že biopaliva jen zbytečně zvyšují cenu pohonných hmot. Benzín je díky nim dražší asi o 40 haléřů a nafta dokonce o 60 haléřů na litr. Průměrný motorista tak každoročně na údajnou záchranu ledních medvědů povinně vydá až 600 korun. Ročně přijdou biopaliva motoristy na téměř 4 miliardry korun. A pokud se nic nestane, bude ještě hůř. V roce 2020 by nás měla biopaliva stát přibližně dvakrát tolik, protože podle EU budou muset automobilová paliva v roce 2020 obsahovat 10 % biosložky.

Ing. Vojtěch Razima, ředitel společnosti Acta non verba, o.p.s.
mobil: 602 547 235
e-mail: vojtech.razima@kverulnat.org

PDF ke stažení ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist