ODS mění barvu

Uveřejněno dne 24 května 2012 000 13:18

odsNěkdo by si mohl myslet, že po všech těžkostech, které vznikly explozí obnovitelných zdrojů, slunečních, větrných elektrárnách, po všech těch přehmatech s bionaftou a biomasou už mají všichni, aspoň ti rozumnější, jasno.

Jak se ukázalo ve středu 9. 5. 2012, není tomu tak, český parlament klesl tak hluboko, že odhlasoval nový, rozšířený zákon o podporovaných zdrojích energie. Týká se hlavně výroby bio-metanolu, následné výroby elektrické energie a jak už to bývá, jejího povinného výkupu za státem garantované ceny. Že to povede k dalšímu tlaku na konečnou cenu elektřiny, je jasné, i když nevíme, jestli zdraží o haléřů osmnáct nebo dvacet bez dvou, zkusme si tedy trochu zaspekulovat.

Před několika měsíci se na ministra Martina Kocourka provalila aféra „odkloněných“ milionů, možná že ani původně plánovaný Michal Doktor nebyl tím správným „kmotrem“ (v překladu ČSSD „šibalem“), k prosazení tohoto zákona proto tedy padlo konečné rozhodnutí na Martina Kubu.

Všechny parlamentní strany jsou zadlužené a před námi jsou senátní volby, prezidentské kampaně atd. Milionové dary od štědrých „bio-baronů“ se budou hodit. Proto taková shoda nad tímto zákonem, napříč politickými stranami, pravice – levice, odborář – stávkokaz, padouch – hrdina ….

Neuškodí se zmínit, co taková bioplynová elektrárna obnáší. V principu se jedná o plynovou elektrárnu – plynová turbína pohání generátor o výkonu jednotek MW až několika desítek, možná stovek MW. Avšak plyn ke spalování se nebude dovážet ze Sibiře, nýbrž se bude vyrábět z biomasy tzv. hnilobným procesem (anaerobní vyhnívání). Pro ty, kteří chemii nerozumí – od samého začátku to smrdí, ale peníze ne! Celá technologie připomíná rafinerii, aby to fungovalo, surovina – biomasa, lesní, zemědělský či potravinářský odpad se bude dovážet ve vagónech.

Pokud budeme uvažovat menší technologii, k pohonu generátoru lze použít spalovací motor od několika desítek do stovek kW, princip výroby bio-metanu zůstává stejný, ale pro zacálování stranických pokladen budou potřebné zdroje veliké, určitě několik. Pokud ne, tak se upraví výkupní ceny či jiný legislativní fígl, přílepek. 145 poslanců pro – při schvalování kterého zákona panovala taková shoda?

Co se týče obnovitelných zdrojů, sluneční elektrárna se dá pořídit poměrně jednoduše, za několik set tisíc, a může si ji pořídit každý, kdo má střechu nad hlavou, ale investice tohoto typu je spíše pro multimilonáře nebo silný podnikatelský subjekt. Celé je to šité na míru velkým hráčům.

Jestliže paní Kateřina Jacques kdysi svérázným způsobem propagovala spalování biomasy v domácích kotelnách, pan ministr Martin Kuba (ODS) z toho udělal průmyslové odvětví, které nás zase bude stát spoustu peněz, bohužel ani sociálové ani TOP 09 si tentokráte nevzpomněli na rodiny s malými dětmi, ani na důchodce, kteří vyrůstali za války. Rozjetý vlak už nepůjde zastavit a postižení podnikatelé se budou ohánět zmařenými investicemi.

Všechno je relativní, kdyby takový zákon prosadil pan Liška, jednalo by se o veliký úspěch zelených, pokud jej ale prosadil pan ministr Kuba, je to veliká a tragická prohra ODS.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist