Ekoterorista s mediální svatozáří v base

Uveřejněno dne 24 května 2012 000 13:22

moreEkologická organizace Sea Shepherd oznámila, že v Německu byl zatčen její zakladatel Paul Watson. Bělovlasý ochránce mořské fauny čelí obvinění z narušení lodní dopravy. Jeho hnutí se proslavilo svými útoky na lodě japonských velrybářů.

Členové Sea Shepherd oznámili, že Watson byl zatčen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a nyní čelí hrozbě vydání do Kostariky. To potvrdil na Twitteru i sám Watson. Podle BBC ho ve vězení navštívili europoslanci Daniel Cohn Bendit a Jose Bove.

Watson byl zadržen kvůli incidentu v pobřežních vodách u Guatemaly, který se odehrál v roce 2002. Členové Sea Shepherd tam narazili na rybáře, kteří loví žraloky, uříznou jim ploutve a zohavené paryby hodí zpátky do moře umřít. Ploutve pak prodají do Asie, kde je polévka ze žraločích ploutví považována za vyhledávanou pochoutku.

Ochránci přírody podle svých slov pytláky vyzvali, aby odpluli do přístavu a vydali se do rukou úřadů. K jejich překvapení se ale náhle objevil člun guatemalské pobřežní stráže a rybáři z lodi Varadero aktivisty obvinili, že se je pokusili zavraždit. Ekologové prchli do Kostariky, kde je posléze úřady kvůli incidentu na moři obvinily z pokusu o vraždu.

Militantní ochránci moří se už několik let snaží narušovat lov japonských velrybářů u Antarktidy. Do lodních šroubů jim zamotávají lana a na palubu házejí nádoby s barvivem nebo zapáchající kyselinou a oslňují je lasery. Japonci kytovce loví pod záminkou vědeckého výzkumu, velrybí maso pak putuje na stoly luxusních restaurací.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist