Evropská komise vypráví dětem o klimatu pohádky

Uveřejněno dne 29 května 2012 000 9:35

Varování pro školy. Publikace o klimatu, které pro mládež vydává Evropská komise, jsou i v češtině.

(Obrázek: Eurokomisař baron Prášil letí do Bruselu do práce na dělové kouli. Dostal za úkol napsat brožurku o klimatické změně)

Před časem jsem varoval, že Strach z oteplování přivádí lidi na psychiatrii a děsí děti. Výuka o katastrofických změnách klimatu má za cíl nahnat dětem strach a indoktrinovat je.  Na drsném zacházení  s dětmi se podílejí i materiály Evropské komise, placené z našich daní.

Není divu, že k autorství se nikdo nehlásí a texty jsou anonymní. Není divu, že tu nejsou uvedeny poznámky a odkazy na zdroje. Jak také uvést zdroj k něčemu, co si člověk vymyslel?

TO STRAŠNÉ VEDRO

„To strašné vedro“ (2005)

http://ec.europa.eu/clima/sites/campaign/pdf/weather_cs.pdf

V této publikaci se Evropská komise snaží děti přesvědčit, že kvůli globálnímu oteplování se zhoršují požáry a sucha. EU vydala pro děti obrázkovou knížku, ve které velitel požárníků říká: “Pane starosto, jsme požárníci. Dĕláme jen svou práci. Vidíme, že země se otepluje. Dnešní lesní požár nebyl náhoda. My, lidé, jsme jej asi způsobili. Podnebí se mění!“ Děti poučené panem požárníkem pak přijdou v knížce s nápadem vyznamenat lidi jako jsou eurokomisaři: „Dejte medaile všem, kdo se snaží zabránit vzniku skleníkových plynů! Ti lidé jsou opravdoví hrdinové!”

O publikaci referovala i naše média

Ať rodiče nejezdí autem. EU straší žáky vedrem. LN 18.dubna 2011.

Vedro.jpg

http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/weather/cs.pdf

Publikace vypadá jako pohádková knížka a také že ano. Vlastní data však Evropskou komisi usvědčují, že k dětem vypráví pohádky. Požáry růstový trend nevykazují, korelace s růstem teplot ani skleníkových plynů není pozorována.

Vedro2.jpg

(Plocha spálená požáry ročně. Jižní Evropa celkem. EU uvádí jen data od roku 1980, ale i z toho je zřejmé, že vzestupný trend není.)

Forest Fires in Europe 2010. European Commission. Report no 11. 2010

http://effis.jrc.ec.europa.eu/reports/fire-reports/doc/79/raw

http://effis.jrc.ec.europa.eu/reports/fire-reports

I TY OVLÁDÁŠ ZMĚNY KLIMATU

„I ty ovládáš změny klimatu. Přijmi závazek“ (2006)

http://ec.europa.eu/clima/sites/campaign/pdf/toolkit_cs.pdf

V této brožuře EU vybízí, aby každé dítě podepsalo stachanovský závazek, že bude vypínat světla a nebude plýtvat energií. Není to nic špatného, pomineme-li znepokojivý fakt, jak se klimatikové snaží kontrolovat a řídit náš život i myšlení do poslední drobnosti už od dětství.

„Pokud závazek podepíše každý z tvých spolužáků, můžete společně sledovat své úsilí a vyměňovat si zkušenosti s bojem proti globálnímu oteplování.“

Je pouze úsměvné, pokud si někdo myslí, že chozením pěšky či ztlumením světel může ovlivnit globální klima. Připomíná to představy divochů, že rituálním tancem kolem ohně mohou přivolat déšť.

Vedro3.jpg

Horší je, že si v publikaci autoři vymýšlejí jako baron Prášil.

„Během minulého století si aktivity lidí začaly vybírat svou daň. Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, z nichž 80 % představuje CO2, výrazně vzrostla a je vyšší než byla za posledních 650 tisíc let. Výsledkem je, že průměrná teplota na zeměkouli vzrostla o 0,74°C a v Evropě o 1°C.“

Zavádějící. Ani klimatický panel OSN netvrdí, že by celé oteplení za posledních 100 let bylo způsobeno jen nárůstem CO2.

Oxid uhličitý navíc rozhodně nepředstavuje  80% skleníkových plynů v atmosféře. Hlavním skleníkovým plynem je vodní pára.

A co se tu říká o dopadech oteplování?

„Na druhé straně zeměkoule došlo k destabilizaci ledové kry, která pokrývá Antarktidu.“ (str. 4)

K ničemu takovému nedošlo. V Antarktidě se od 80.let mírně ochlazuje, nikoli otepluje.

„V uplynulém desetiletí se objevilo třikrát více přírodních katastrof, které mají souvislost s počasím, než v 60. letech minulého století.“

Není pravda. Počet přírodních katastrof nestoupl. Způsobují ale více pojistných škod, protože máme více lidí, více domů a jsme bohatší. Viz Muir-Woodova studie o normalizaci škod. (podrobnosti)

„Nejvíce ohroženy jsou druhy jako lední medvěd, mrož, lachtan a tučňák.“

Ledních medvědů je dnes nejvíce za půl století. Protože se omezil jejich lov. Úřady odmítly z dobrých důvodů lední medvědy zařadit na seznam druhů ohrožených vyhynutím. Protože jich neubývá.  (podrobnosti)

Kdo publikaci sepsal, to se tu nedozvíme. Je tu jen podepsán eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

KLIMATICKÁ ZMĚNA – O ČEM TO CELÉ JE

Změna klimatu. O čem to vlastně je. Úvod do problematiky pro mládež (2009)

http://ec.europa.eu/clima/publications/docs/kh-81-08-360_cs.pdf

Vedro4.jpg

Na straně 7 je kouzelná perla: „Změna klimatu již začala. Od roku 1850 se průměrná celosvětová teplota zvýšila o 0,76 °C.“

Eurokomisaři žijí v dojmu, že dříve se klima neměnilo a že to začalo teprve nyní. Panejo.

Strana 8: „Toto oteplování je způsobeno vzrůstajícím množstvím skleníkových plynů vznikajících v důsledku lidských činností a stále se zrychluje: rychlost zvyšování teploty během posledních 100 let vzrostla z 0,1 na 0,2 °C za deset let.“

Tak za prvé, nárůstem lidských skleníkových plynů je možná způsobena ČÁST oteplení. Ne celé. I IPCC uznává, že do počátku 70.let se klima dá vysvětit přirozeně.

Za druhé, srovnávat průměrné tempo oteplování za sto let s tempem za nějakých deset let, je statistická čuňárna. Tempo oteplování v první a poslední třetině 20.století bylo na chlup stejné. Ačkoli hladiny CO2 za sto let hodně stouply.

Strana 8: „Od roku 1850 ztratily ledovce v Alpách asi dvě třetiny svého objemu a rychlost jejich ubývání se od 80. let minulého století jednoznačně zvýšila.“

Neříká se tu ale, že většina tohoto tání proběhla před rokem 1940, kdy hladiny skleníkových plynů byly nepatrné a tudíž to nemohla být vina lidí. (Oerlemans 2005). Rychlost ubývání ledovců se od 80.let snížila a ne zvýšila – po roce 1998 se tání světových ledovců pozastavilo. (Cogley 2009).

Str. 9: „Jak tají polární ledové čepičky, zvyšuje se mořská hladina dvakrát rychleji než před 50 lety“

Statistický fígl. Rychlost růstu hladin moří kolísá dle oceánských cyklů. 30 let je růst rychlejší, 30 let pomalejší atd. Změna tohoto tempa je normální, není to žádná novinka natož nový trend.  (Climate Change Reconsidered, kapitola 4)

Str. 9:  „Začal tát ohromný ledový příkrov Grónska. Ztrácí nejméně 100 miliard tun ledu ročně.“

Už začal tát? Už? Grónský ledovec taje celé dějiny, pak zase přibývá, pak taje, pak zase přibývá. Ani slovo tu není o tom, že kolem roku 2000 byly v Grónsku stejné teploty jako za druhé světové války. Žádné oteplení se tam nekonalo. (Graf,  J.Box 2009) A podle ledovcových vrtů GISP2 nebo GRIP  tam ve středověku bylo o stupeň tepleji. (Graf, Dahl-Jensen 1998)

Str. 9: „Průměrný roční počet pohrom souvisejících s počasím a klimatem v Evropě stoupl mezi lety 1998 a 2007 asi o 65 % ve srovnání s průměrem 80. let minulého století.“

Statistické fígle. Ani slovo o nutnosti „normalizovat“ škody způsobené přírodními katastrofami. Nárůst pojistných škod je způsoben nárůstem populace, měst, majetku a příjmů lidí. Ne tím, že by se zhoršovalo klima. Viz Muir-Woodova známá studie z roku 2008 (viz).

Str. 12: „Změna klimatu se nedá zastavit okamžitě, ale čím dříve si ji všichni uvědomíme a začneme proti ní bojovat, tím spíše budeme schopni získat kontrolu nad svým osudem…“

Člověk žasne. Eurokomisaři snad vážně věří, že klimatická změna může skončit a dá se zastavit! Klima se měnilo už miliardy let před vznikem člověka. Nelze to zastavit o nic více než lze zastavit střídání noci a dne.

ZÁVĚREM

Člověk někdy klimatology slyší se hájit, že oni za nic nemohou. To prý politici alarmisticky překrucují vědu. Ano, to se také děje. Výše uvedené je toho dokladem. Jenom jsem nikdy neslyšel, že by klimatologové politiky veřejně pokárali a protestovali proti nepravdivým publikacím. Ani tehdy když je ohroženo vzdělávání mládeže.

Kdo jiný to ale má místo klimatologů dělat? Pekaři? Zedníci? Blogeři?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist