Přistavte kvůli netopýrům patro, žádal ekolog zdržující stavby

Uveřejněno dne 5 června 2012 000 10:19

netopyrU litoměřického soudu pokračoval proces s ekologem Lubomírem Studničkou, který hrozil stavebním firmám protahováním povolovacích řízení, pokud od nich nedostane sponzorský dar. „Při zateplování paneláku například požadoval, aby se přistavělo ještě jedno patro pro netopýry,“ vypověděl jeden ze svědků.

Výhrady k různým stavbám, které měl Lubomír Studnička, člen Společnosti ochránců životního prostředí (SOPŽ) v Litoměřicích, byly převážně formální a obecné. Před soudem to v pátek řekl pracovník správy CHKO České Středohoří Borek Franěk.

Podle něj přitom Studničkovy návrhy a požadavky byly někdy nesmyslné, někdy až protizákonné. To třeba když chtěl přimět majitele panelového domu, aby změnili počet podlaží.

„Při zateplování paneláku, kde se prověřuje třeba výskyt netopýrů nebo rorýsů, požadoval, aby přistavěli ještě jedno patro pro netopýry,“ nabídl příklad Franěk. K nesmyslným návrhům Studničky patřil i nápad, aby rybáři v Brozanech rybník vylovili bez vypouštění, jen za pomoci udic a podběráků.

Podle jeho zkušeností Studnička protahoval úřední řízení tím, že dával vyjádření SOPŽ až na poslední chvíli nebo žádal prodloužení termínu. „Co se týká jeho připomínek, ty měly spíš obecný charakter. Nebyl přímo odborník,“ komentoval Franěk Studničkovy ekologické znalosti.

I formální stížnosti ke zdržování staveb a prodlužování termínů územního řízení stačily. Právě kvůli tomu byl Studnička obžalovaný, protože nabízel investorům, že pokud od nich dostane sponzorský dar, žádné průtahy dělat nebude. Za vydírání firem mu nyní hrozí až tři roky vězení.
Názory úředníka, myslí si o svědectví obžalovaný

O peníze si Studnička řekl například zástupcům firem, které stavěly vodní elektrárnu na Labi v Píšťanech, kruhový objezd u Lovosic nebo fotovoltaickou elektrárnu v Zahořanech. Kvůli píšťanské elektrárně Studnička chtěl od investora sponzorský dar 100 tisíc korun, ale nakonec je nedostal.

Sám Studnička popřel, že by porušoval zákon. A Fraňkovu výpověď se snažil snížit. „Jsou to subjektivní názory člověka, které jsou typické pro úředníka, který je na úřadě deset let. A on tam sedí už patnáct let,“ prohlásil obžalovaný.

Franěk jej opravil, že na správě CHKO je už 19 let. Také ale vyjmenoval ochranářské organizace v nichž aktivně pracuje od roku 1984. „Pana Studničku jsme tam ale nikdy neviděli. Poprvé jsem se s ním setkal, když vstoupil do řízení CHKO v roce 2004. To bylo v souvislosti se stavbou dálnice D8,“ vzpomínal Franěk.

U litoměřického soudu vypovídala také znalkyně, která se vyjádřila ke zdravotnímu stavu Studničky. Hlavní líčení bude pokračovat v prosinci výslechem dalších svědků.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist