Zastaví se drahá podpora obnovitelných zdrojů?

Uveřejněno dne 12 června 2012 000 12:31

tovarnaEnergetický regulační úřad opakovaně navrhuje zastavit finanční podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014. Předsedkyně Alena Vitásková uvedla, že zrušením podpory obnovitelných zdrojů v příštích letech se uleví ekonomice i spotřebitelům a ušetří se stovky miliard korun.

Pro splnění cíle je však nezbytná změna zákonodárci totálně zpackané legislativy. Stávající podpora obnovitelných zdrojů je za hranicí ekonomických možností České republiky. Obnovitelné zdroje jako ekonomicky neúnosné kritizoval rovněž prezident republiky Václav Klaus na nedávné mezinárodní plynárenské konferenci. . Přesto však Poslanecká sněmovna parlamentu opětovně přehlasovala veto prezidenta republiky k novele zákona o podporovaných zdrojích energie. Nad podnětnými připomínkami se ani nezamysleli a zřejmě si neuvědomili na jak mediálně vratké straně stojí.

Nepovšimli si ani zvyšujících cen energií, především elektřiny, snižujících opětovně životní úroveň občanů připlácejících ve fakturách již dnes za jednu megawatthodinu přes 420 korun. Bez vládních dotací, které rozhodně zde nebudou dlouho, by občané platili až 625 korun za megawatthodinu.

České domácnosti platí již dnes 14. nejvyšší cenu elektřiny z 27 států unie. Mnoho poslance asi nezaujala ani vysoká cena elektřiny při snižování konkurenceschopnosti zdevastovaného průmyslu. Tak zvané obnovitelné zdroje nejsou bez dotací životaschopné. Do roku 2020 budeme muset prakticky zbytečně na jejich podporu vynaložit kolem 45 miliard korun. Je to vůbec reálné?

K tomu připomínám, že v případě prohraných arbitráží k následně sníženým podporám u převážně „rozhněvaných“ zahraničních investorů fotovoltaiky, se mohou ceny elektřiny opět rapidně zvýšit.. Od podpory tak zvaných obnovitelných zdrojů začíná řada států, přes neustálou zaslepenost zelených v orgánech Evropské unie zvolna ustupovat. Podle posledního doporučení expertů polovinu elektřiny do roku 2030 bychom měli získávat z jaderných zdrojů.

Česko by proto mělo rozšířit své jaderné elektrárny a skončit se štědrými dotacemi pro obnovitelné zdroje. Tato doporučení by se mělo zohlednit i v neustálém oddalování naší energetické koncepce. Vláda, má dnes další obrovský problém v neschopnosti čerpání evropských fondů. Schodek letošního státního rozpočtu, by mohl v případě, že by Evropská unie zastavila České republice všechny platby z unijních fondů, negativně dopadnout na státní kasu v desítkách miliard korun.

Neměla by se proto vážně zamyslet, jak ve zpackaném zákoně na podporu těchto zatím ekonomicky i ekologicky nevýhodných zdrojů pro občany, podnikatele i na chudý státní rozpočet nesmyslné dotace alespoň dočasně legislativně zastavit?

Autor působil v minulosti jako poradce několika ministrů průmyslu

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist