Kant, větrníky a oteplování

Uveřejněno dne 14 června 2012 000 12:26

reaktorNedávno proběhla tiskem pod titulkem Závěry expertů: Větrné elektrárny oteplují zemi zpráva o tom, že lopatky větrných elektráren víří povětří tak podivným způsobem, že výsledkem je růst globálního oteplování.

Tato pozoruhodná ptákovina – laskavý čtenář promine, ale jinak se to opravdu nedá nazvat – skvěle zapadá do sbírky dalších nesmyslů, kterými nás obšťastňují média.

Články zveřejněné pod titulky: Nikotinové náplasti mohou prý zlepšovat paměť, Silná chřipka může vést až k plešatosti, varují vědci, Počítačové hry pomáhají léčit tupozrakost, Pět piv denně a nemusíte k lékaři nebo Toužíte po bezpečném opalování? Jezte černou čokoládu!, mají jedno společné.

Všechny se odvolávají na vědce a jejich zjištění. Všechny zároveň citují z výzkumných zpráv velice vágně a v jejich textu čtenář obvykle jen těžko najde nějaké aspoň trochu stravitelné opodstatnění bombastického titulku. Odpověď na otázku, proč redaktoři a editoři tak ochotně podobné zprávy vytvářejí a publikují je celkem nasnadě – zvyšuje to prodej.

O trochu složitější, ale v podstatě stejné je to s účastí vědců na výzkumech, z kterých takto objevné informace pocházejí. Nikotinové náplasti, počítačové hry, pivo i čokoláda představují miliardový celosvětový byznys a zaplatit v zájmu jeho zvýšení pár miliónů za nějaký „vědecký“ výzkum se bohatě vyplatí (plešatost do tohoto vzorce nezapadá jen do chvíle, kdy v závěru článku japonský vědec důrazně doporučuje nechat se očkovat proti chřipce).

Slovo vědecký přitom ale nemusí být nutně v uvozovkách. Ostatně i zpráva o větrnících, které zhoršují globální oteplování, vznikla na základě docela seriózního výzkumu. Jeho výsledky zveřejnil prestižní časopis Nature, jenž si dává na blamáž pozor – což neznamená, že je vůči ní zcela imunní; ale ani v tomto případě se nezdá, že by redakce Nature skočila někomu na špek.

Podrobí-li se podobné texty jen trochu přísnějšímu zkoumání, ukáže se, že to s nimi je stejné jako v případě větrníků: míchání teplého a studeného vzduchu větrnou elektrárnou má na globální klimatické změny asi stejný vliv, jako když si doma otevřete ledničku, a do kuchyně vám zavane proud studeného vzduchu, prohlásil předseda České společnosti pro větrnou energii.

K tomuto poznání, stejně jako k závěru, že pět piv denně vám sice možná dobře propláchne ledviny, ale zároveň vám po nich za čas pěkně ztvrdnou játra, nemusíte ostatně být žádný velký expert. Stačí k němu docela málo: nebát se používat vlastní rozum. Kdybychom před tuto radu doplnili jméno autora, měla by šanci stát se i titulkem. Byl jím Immanuel Kant.

Právo, 28.5.2012 Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist