Fotovoltaický vůz a skladovací kůň

Uveřejněno dne 14 června 2012 000 12:31

fotovoltaikaCo se stane s českým průmyslem ve střednědobé perspektivě, když oproti většině evropských zemí nebudeme rozvíjet obnovitelné zdroje a za pět let, kdy budou konkurenceschopné, budeme mít nejdražší elektřinu v Evropě?

Šéfka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová má jasno: Investujme i po současném solárním propadáku, který bude stát spotřebitele rok co rok po téměř dvě desetiletí několik desítek miliard korun, do fotovoltaických střech. Jsou podle ní schopné pokrýt až 50 procent celkové spotřeby elektřiny v Česku.

Opravdu si to myslí, anebo jen dále balamutí spotřebitele?

Celkové investice do fotovoltaiky v Česku vystoupaly dosud k hranici půldruhého bilionu korun. Panely však dodávají do sítě něco málo přes dvě terawatthodiny elektřiny.

To jsou 2,5 procenta veškeré české hrubé výroby a 3,5 procenta čisté domácí spotřeby. Za takové situace mluvit o světlých solárních zítřcích – jen trochu přidat a ještě dnešní generace bude žít v energetické hojnosti – vyžaduje hodně odvahy. Český průmysl totiž na fotovoltaickém byznysu prakticky neparticipuje.

Dokonce ani německý nevyužil svého technologického předstihu, jak ukazuje pád tamních solárních firem, jež padly pod čínským tlakem.

Slunce nám neposílá účty, hlásali a stále hlásají příznivci německé (a rakouské) solární energetiky. Ve světle čísel to zní jako ironie:

Do solárních zdrojů se má v Německu do roku 2030 investovat podle analýz navýsost seriózního podnikatelského deníku Handelsblatt 100 miliard eur, tedy ještě více než do českého fotovoltaického boomu konce minulé dekády. Představuje to téměř třetinu veškerých zdrojů potřebných pro zdar německé energetické revoluce – a přesto se solární proud bude na mixu podílet místo dnešních tří jen sedmi procenty.

Chyba není ve fotovoltaice ani v dalších tzv. obnovitelných zdrojích. Chyba je ve způsobu dotací: místo aby se podpořil výzkum, jak skladovat elektřinu ve velkém tak, aby i nejkolísavější zdroje byly k dispozici i ve chvílích, kdy slunce nesvítí, vítr nefouká nebo nenaprší dost vody, dotují se potřebnými miliardami projekty vynášející jen někomu.

Fotovoltaický vůz se prostě zapřahá před skladovacího koně.

LN, 31.5.2012

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist