Obnovitelné zdroje příliš zdražují energie

Uveřejněno dne 26 června 2012 000 10:53

radiozurnalRadiožárnál, 14. 06. 2012, Stalo se dnes


Jan RICHTER, moderátor:
Obnovitelné zdroje příliš zdražují energie. Prohlásil dnes po setkání s prezidentem Klausem ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Zabránit zvyšování cen energie pro domácnosti i pro průmysl by podle ministra mělo větší využívání jaderné energie. A ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba je dalším hostem Stalo se dnes, dobrý večer.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Dobrý večer.

Jan RICHTER:
Pane ministře, jak podle vás zdražuje využívání obnovitelných zdrojů ceny energie?

Martin KUBA
Tak, ty dotace, které poskytujeme z veřejných rozpočtů na podporu těch obnovitelných zdrojů, za poslední čtyři roky narostly, například na jedné megawatthodině z 50 korun zhruba na 420 korun v tomto roce. Když se podíváte, jak se zvyšovala cena elektrické energie v České republice, tak zjistíte, že cena silové elektriky ani přenos se příliš nezvyšoval. Co se enormně zvyšuje, je tato dotace, čili to je ten problém, který platí všechny domácnosti a samozřejmě i české průmyslové podniky ve svých položkách za elektřinu.

Jan RICHTER:
Nicméně, náklady na výrobu energie z obnovitelných zdrojů klesají. Není tedy problém spíše ve stanovení výše těch dotací, tedy vlastně v politickém rozhodnutí?

Martin KUBA:
Ta dotační politika byla nastavena velmi špatně a je třeba ji opravdu změnit. Je faktem, že ty náklady klesají, ale myslím si, že je třeba skutečně počkat, až se tržně dostanou na to, aby mohli opravdu obstát. Navíc Česká republika ani není klimaticky příliš zařízena na to, aby ta elektrická energie z obnovitelných zdrojů pro nás byla využitelná. My máme rozsáhlý průmysl, který potřebuje stabilní dodávku elektrické energie a ne zrovna v momentě, kdy je to závislé na počasí.

Jan RICHTER:
Co říkáte na výsledky průzkumu společnosti SC&C z tohoto týdne, podle něhož podporují obnovitelné zdroje? Až tři čtvrtiny společnosti, které tedy zároveň zpochybňují vývoz elektrické energie z České republiky.

Martin KUBA:
Tak, to je samozřejmě záležitost, kdy jednání, nevím, jak ta otázka byla položena, samozřejmě jsme přesvědčen, že lidé obecně podporují nízkouhlíkovou energii, aby byla čistá, ale to já bezesporu také, myslím si, že ale v klimatických podmínkách a ve standardních podmínkách České republiky je tou hlavní cestou pro zajištění této energie jádro. Ty obnovitelné zdroje skutečně tak, jak máme dnes nastaveny, ty veřejné rozpočty jsou enormně zatěžující.

Jan RICHTER:
Souhlasíte tedy s názorem, skupiny profesora Pačese, že by Česká republika měla v budoucnu vyrábět až polovinu energie z jádra?

Martin KUBA:
Bezesporu souhlasím, to byla i moje filosofie, se kterou já jsem vlastně do úřadu vstupoval. Jsem přesvědčen, že stojí na pevných základech toho, že se týká lokalit, kde dnes jaderné zdroje máme, to znamená rozšíření na třetí a čtvrtý blok v Jaderné elektrárně Temelín a eventuálně rozšíření v lokalitě Dukovy o další reaktor, tím pádem bychom byli někde přes 50 procent jaderné energie. Zatím je cenově velmi dostupná, je stabilní, dlouhodobá, funkční. Já myslím, že je to investice do budoucna, kterou by Česko bezesporu mělo udělat pro zajištění své energetické soběstačnosti. Energie může být bonus pro státy velmi strategickou surovinou.

Jan RICHTER:
Do té cenové dostupnosti energie vyrobené z jádra se nicméně zřejmě nepromítají ty náklady. Myslíte, že stát nebo soukromí investoři mají dnes vůbec peníze na jaksi rozšiřování jaderného programu v České republice?

Martin KUBA:
Já myslím, že ano. Těch modelů, jak to udělat s financováním je více. Já si myslím, že i o něm budeme muset v České republice se zástupci ČEZu diskutovat a diskuse nás čeká, ale je to bezesporu investice do zajištění dlouhodobé dodávky. Když se dnes podíváte na všechny články, které byly v dnešních novinách, tak vidíte, že to, co zvolilo Německo, ten odklon od jádra, se ukazuje obrovským problémem. Já se přiznám, že jsem na to upozorňoval, když to Německo udělalo a ve velmi krátkém čase se německý průmysl dostává skutečně do situace, že oni ty obnovitelné zdroje nejsou schopni uzásobit energeticky. Takový stát, jako Německo, je.

Jan RICHTER:
Míní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Děkujeme a hezký večer.

Martin KUBA:
Díky, hezký večer, na shledanou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist