Dopisy do MF DNES

Uveřejněno dne 3 července 2012 000 10:58

sumava2ODS není zkázou Šumavy


Je fakt, že k největšímu zlepšení životního prostředí v České republice došlo právě za vlád Václava Klause a ODS. V té době byla ochrana životního prostředí prioritou a bylo dosaženo zlepšení všech jeho složek. Do nápravy bylo nasměrováno 400 miliard korun, ať již šlo o odsíření uhelných elektráren, výstavby čističek odpadních vod či plošné plynofikace.
Nezpochybnitelným faktem také je, že za působení ředitele Jana Stráského se v NP Šumava těžilo o třicet procent méně dřeva a používalo se méně chemie a na menších plochách než za jeho „ekologického“ předchůdce.
Opravdu si někdo myslí, že nebýt názorů Václava Klause, vítali by obyvatelé Modravy samozvané aktivisty přivazující se ke stromům květinami? Není všeobecná nechuť k zeleným fundamentalistům způsobena tím, že je jejich politika značně agresivní, arogantní a v mnoha případech nekorektní?

Tomáš Jirsa, senátor jižní části Šumavy

Aktivisté jsou součástí kalamity

Z jednoho napadeného stromu ještě týž rok vylétne tolik kůrovců, že poničí deset až patnáct dalších stromů. Zabránit tomu lze jen kácením, oloupáním kůry a jejím okamžitým spálením. Neštěstím v Národním parku Šumava je, že jeho „zachránci“ nic nevědí o kalamitní minulosti této oblasti v uměle založených porostech. Tamní smíšené lesy byly v 18. století živelně poničeny a jako náhrada byl vysázen pouze smrk. Pro ně je kůrovec mimořádně nebezpečným škůdcem. Když se zodpovědní lesníci snaží zabránit zkáze lesů, přispěchají kůrovci na pomoc aktivisté. Ti se pak stávají další složkou kalamity. Kompromisně sice nabízejí loupání napadených stromů bez kácení, ale většina brouků se během letu kůry z výšky zachrání. Žalostně vyhlížející oloupané kmeny pak již nejsou doopravdy lesem, ale pouze strašlivým hřbitovem, pod kterým se nedá pro nepříznivé klima zalesňovat.

Jaroslav Mentberger, Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist