Kůrovec pochází z Bruselu

Uveřejněno dne 9 července 2012 000 11:09

euEvropská komise zvažuje, že by se kvůli kácení v šumavském národním parku mohla obrátit na soud. Brusel žádá, aby se zatím nekácelo. Komise zaslala Praze dopis s výhradami a otázkami, odpověď zatím nedostala. Dřevorubci ráno začali kácet kůrovcem napadané stromy u Modravy.


„Komise požádala Českou republiku o zastavení těžařských aktivit,“ uvedl Joe Hennon, mluvčí eurokomisaře Janeze Potočnika zodpovědného za životní prostředí. Do Prahy už v půlce června zaslal komisař Potočnik dopis, ve kterém nastínil své výhrady, obavy a otázky ohledně těžby.

Česká republika ale nemá žádný pevný termín pro zaslání odpovědi, protože zatím s ní Brusel nezahájil proceduru pro porušení unijního práva.

„Jasně jsme řekli, že zahájíme právní kroky, bude-li to třeba,“ podotkl ale Hennon. Zdůraznil, že Brusel situaci monitoruje a obdržel už řadu podnětů. „Máme dobrý obrázek o tom, co se tam děje,“ uvedl. Pokud se bude kácet, pak by se mohla Komise obrátit i na soud s žádostí o předběžné opatření, které by ho mělo zakázat. „Je to jedna z možností,“ připustil mluvčí.

Šumava je podle něj velmi významný ekosystém nejen z pohledu České republiky, ale i širšího regionu. Vyskytují se tam specifické druhy a je třeba respektovat unijní právo týkající se ochrany životního prostředí.

Právě kvůli zjištění toho, zda je vše v souladu s právem či nikoli, Komise požaduje další informace. Až poté, co je získá, by případně zahájila další kroky, včetně případného spuštění procedury pro porušení unijního práva. Ta může zemi dovést až před Soudní dvůr EU, kde by mohly České republice hrozit finanční sankce.

Vedení ministerstva životního prostředí nevidí situiaci nijak dramaticky. „Na dopis samozřejmě reagovat budeme. V tuto chvíli připravujeme odpověď. Ministr Chalupa je připraven se s panem komisařem sejít a o celé záležitosti s ním jednat tak, aby pan komisař neměl jednostranné informace. O problému je třeba diskutovat, podnět z EK bereme velmi vážně, MŽP, ani samotný ministr se této diskusi nebrání,“ uvedl Matyáš Vitík, tiskový mluvčí ministerstva. „Správa Národního parku Šumava nás o svém postupu informuje. Zvolený způsob řešení je její odpovědnost , a to ve všech právních oblastech,“ poznamenal Vitík.

Se sankcemi za kácení nepočítá náměstek ředitele šumavského parku Jiří Mánek. „Kácení ve druhé zóně je naprosto v souladu se zákonem,“ prohlašuje náměstek. Jeho hlavní argument je jasný – správa parku kácí a loupe stromy v druhé zóně, kde jsou takové zásahy podle zákona povoleny.

Úplně opačný názor má Jaromír Bláha z hnuti Duha. „Postup ředitele parku Jana Stráskeho a jeho náměstka Jiřího Mánka, kteří dál kácí a loupou stromy nastojato v oblasti ponechané přírodě kolem Ptačího potoka, je výsměch českým zákonům, inspekci životního prostředí i účelu, za kterým byl národní park zřízený. Teď by měly ukázat úřady, které se tím zabývají, že nejsou zbytečné,“ reagoval na kácení Jaromír Bláha z hnuti Duha. Aktivisté chtějí kvůli kácení oslovit Českou inspekci životního prostředí, aby posoudila zákonnost kácení v oblasti Ptačího potoka.

Kůrovec je živočišný druh, mimořádně příbuzný druhu Eurobyrokrat.

1) Obrovská rozmnožovací schopnost

2) Oba druhy zničí, na co přijdou

3) Vyhubení obou těchto škůdců je v nedohlednu

Je ale pravdou, že kůrovec je proti eurobyrokratovi žabař.

– jaro –

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist