Dialog k Temelínu s mnoha otazníky

Uveřejněno dne 16 července 2012 000 16:33

temelin2Po nezájmu občanů ve Vídni a v Pasově proběhlo tentokrát ze zákona veřejné slyšení v poloprázdné hale v Českých Budějovicích.

Záměrem zákona o posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) má být diskuse mezi příznivci a odpůrci dostavby 3. a 4. tlakovodního reaktoru o výkonu 3 400 MW a o životností šedesáti let. V praxi však zastupují veškerou občanskou veřejnost především placení aktivisté hájící zahraniční zájmy. Jejich trvalý nesouhlas vychází především z neobjektivní propagandy, neznalosti, finanční zainteresovanosti a neochoty alespoň si důkladně přečíst předloženou velmi objemnou odbornou dokumentaci s mnoha přílohami. Iniciativy a aktivisty nelze považovat za ekology. Bohužel jsou stále některými redaktory České televize a Českého rozhlasu takto oslovováni a zviditelňováni. Například známá dřívější bojovnice proti Temelínu si za pomoci zahraničních dotací postavila v Českém Krumlově slušnou vilu.

Stále a chronicky se opakující nesouhlas odpůrců jádra například s úložišti vyhořelého paliva, radioaktivními výpusťmi, ekonomikou výroby, obnovitelnými zdroji, jim byl více jak stokrát neúspěšně vysvětlován. V duchu zákona však budou připomínky opětovně zapracovány do příslušné dokumentace zpracovávané po dobu čtyř let včetně zjišťovacího řízení oprávněnými osobami s licencí. Skutečností je, že dosud probíhá výběrové řízení na tři zahraniční dodavatele technologií. Dokumentace proto dozná dalšího rozšíření a očekávaných dalších protestů.

Považuji za potřebné sdělit, že předložený materiál je pouze jedním z podkladů pro další dlouhodobé správní řízení. Podle nedomyšlené novely k předmětnému zákonu se mohou aktivisté s nesouhlasným stanoviskem k dokumentaci EIA dlouhodobě odvolávat u správního soudu a celé správní řízeni do nekonečna prodlužovat.

Aktuální směr veřejné diskuse v Českých Budějovicích navodil přítomný spolkový ministr životního prostředí tím, že Rakousko nebude nikdy souhlasit s Temelínem a jakoukoli výstavbou nových reaktorů. Nabízí proto ČR při obdobném přístupu vzájemnou spolupráci na rozvoji obnovitelných zdrojů, které jsou u nás neúnosně finančně dotovany.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist