Eurodotace

Uveřejněno dne 16 července 2012 000 16:39

euroaneb Hodnotový systém západní společnosti

Operační program Životní prostředí (OPŽP) uvolní na již schválené projekty 78 miliard Kč. Jako houby po dešti vyrůstají záchranné stanice nebo dokonce rehabilitační centra pro zraněné živočichy.

Na dostavby, rekonstrukce a stavby záchranných stanic je ze současných dotací alokováno asi 150 milionů Kč. Dalšími desetimiliony, či spíše stamiliony, jsou dotovány související ekologické programy a sítě ekoškol.

Chci být veverkou

Projekt záchranné stanice Vlašim je doslova velkolepý. Z evropských fondů získala Vlašim 54 160 000 Kč. Na obrázku níže je zřejmé, že vlastní léčebnu mají mít kopytníci, a to i s výběhem, šelmy, malé šelmy, veverky, zajíci, dravci a menší ptáci, vodní ptáci. Myšleno je i na rozletové voliéry, vypouštěcí voliéry.

Léčebná část záchranné stanice Vlašim:

Město Kladno vybudovalo dokonce rehabilitační centrum AVES pro ohrožené živočichy. Záchranná stanice Liberec si vyžádá 21 700 000 Kč z fondů EU. Záchranné stanice jsou budovány také ve Spáleném Poříčí, Bartošovicích, Přerově, Makově, Hlubočanech, Žákovicích, Kudlovicích, Moravském Písku, Hodoníně a jinde.

Ekocentra

Vznikají také ekocentra a domy přírody – na něž OPŽP zatím uvolnil asi 1,3 miliardy Kč.

Dotek Krkonoše: přestavba fary v Horním Maršově na dům obnovy tradic, ekologie a kultury:

Ve Velkých Pavlovicích vzniká Ekocentrum Trkamanka. Za „pouhých“ 33 milionů Kč je rekonstruována bývalá novorenesanční tvrz Zámeček.

Mnohem nákladnější je projekt Otevřené zahrady pod Špilberkem, jehož výstavbu z dotací EU uskutečňuje Nadace partnerství. Stavba se nachází na místě městské zahrady na ulici Údolní. Vyžádá si náklady 92 milionů Kč, z toho 74 milionů z Operačního programu Životní prostředí. Generálním zhotovitelem je firma SKANSKA, pravidelný firemní dárce Nadace partnerství. Vítězně – jak jinak – prošla výběrovým řízením.

Brno má primát. Dokázalo zajistit, aby si ekologická zařízení nekonkurovala. Pro předškolní děti rekonstruuje budovu Hlídky na Špilberku (eurodotace 30 milionů). Školské zařízení Lipka – po rozšíření školských kapacit (dotace EU 17,5 milionu) – slouží především žákům základních škol. Otevřená zahrada má zaujmout středoškoláky.

Některé projekty ekocenter mají primárně umožnit rekonstrukci historických budov či zajistit rekonstrukci chátrajících staveb. Na jiné než ekologické účely by eurodotace nebyla přidělena. Společnosti jsou vnucovány prostřednictvím eurodotací zbytné aktivity. Naopak programy, které mohou podpořit infrastrukturu hodnou občana jednadvacátého století, dotace nezískají.

Domovy pro seniory a dotace EU – aneb nechci být seniorem

Omezené možnosti podpory sociálních služeb poskytují regionální operační programy. Eurodotace na pobytová zařízení pro seniory – tedy na jakési člověčí záchranné stanice – neexistují. Stárnoucí člověk je pro vyspělou evropskou kulturu neperspektivní a v hodnotovém žebříčku stojí níže než poraněný živočich.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist