Konec solárního boomu. Schott zavírá výrobu ve Valašském Meziříčí

Uveřejněno dne 17 července 2012 000 13:03

solarSpolečnost Schott Solar končí s výrobou solárních panelů a kompletních fotovoltaických systémů v České republice. Firma nedokázala konkurovat levným panelům z Asie. O práci kvůli tomu přijde 497 lidí z Valašska.

Před lety pojmenovali valašskomeziříčští zastupitelé ulici v průmyslové zóně Solární. Důvodem bylo sídlo firmy Schott Solar vyrábějící solární panely. Teď mohou vymýšlet nové jméno: továrna totiž končí.

Největší tuzemský výrobce solárních panelů kvůli špatné situaci na trzích s fotovoltaikou zastavuje výrobu, která žila především z velkého boomu výroby elektřiny ze slunce, podporované zpravidla vysokými výkupními cenami či jinými výhodami od státu.

„Obchodování s fotovoltaickými výrobky je dlouhodobě zasaženo vážným poklesem cen, ke kterému došlo zejména zásluhou asijských konkurentů,“ vysvětluje firma svůj konec. Jinými slovy, panely z Valašského Meziříčí jsou v porovnání s těmi čínskými už příliš drahé. Ještě na začátku roku ve výroční zprávě přitom společnost plánovala, jak se letos bude dál rozvíjet. „Rozhodnutí padlo minulý týden v Německu při zasedání dozorčí rady,“ uvedl ke konci výroby jednatel firmy Martin Žalmánek.
Před třemi roky museli pracovat i na Štědrý den

Schott, který se solární elektřině věnuje od roku 1958, opouští z velké části solární byznys, zavírá například i velký závod v Albuquerque v USA. Věnovat se bude jen výrobě koncentrovaných solárních elektráren. Firma sice za dva roky snížila výrobní náklady o polovinu, ceny panelů však klesly ještě více. Kvůli vysoké poptávce přitom ještě v roce 2009 museli jít lidé do práce i na Štědrý den.

Schott vyrábí solární panely ve Valašském Meziříčí od roku 2004. Firma má podle výroční zprávy za finanční rok 2011 přes 1,6 miliardy nerozděleného zisku, loňské tržby přesáhly jedenáct miliard, zisk loni klesl o více než polovinu. Vyrobené panely šly hlavně na export.

Výroba má skončit už během července a srpna. Schott chce nabídnout továrnu na okraji Valašského Meziříčí investorům, kteří by ji využili na jinou výrobu. Další závody Schottu v Česku, které se zabývají jinou činností, budou dál fungovat. Zastavení výroby fotovoltaických panelů se jich nijak nedotkne.
Odboráři požadují pořádné odstupné

Schott propustí celkem 497 pracovníků, další desítky lidí jsou agenturní zaměstnanci. Schott podle Žalmánka splní všechny své závazky vůči obchodním partnerům. Lidé mají podle kolektivní smlouvy dostat dvou- až tříměsíční odstupné podle toho, jak dlouho ve firmě pracují.

S tím se však rozhodně nehodlají smířit odboráři. „Chceme osm až devět platů. Je to německá firma a tam je při zavírání odstupné jeden rok,“ argumentuje Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů. Podle něj musí být vysoké odstupné i kvůli tomu, že lidé v regionu těžko najdou jinou práci. Pokud se nedohodne na odstupném s českým vedením, chce jednat přímo v německé centrále.

Letos jde o jedno z největších propouštění, které tuzemské firmy ohlásily. „Za posledních dvanáct let si v celém kraji tak velké hromadné propouštění nepamatuji. Práci budou lidé obzvlášť v tomto valašském regionu hledat obtížně,“ míní Miriam Majdyšová, vedoucí oddělení nezaměstnanosti Krajského úřadu práce ve Zlíně.

Trh se solárními panely přitom stále roste, podle údajů analytické společnosti Gartner se globální produkce zvýšila o třicet procent. Průměrná prodejní cena však citelně klesá. Gartner navíc očekává další snižování cen: do roku 2016 má cena za watt výkonu klesnout ze současných 1,3 dolaru na 57 centrů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist