Tomáš Jirsa je hlasitým kritikem Hnutí DUHA

Uveřejněno dne 23 července 2012 000 10:05
hnutiduhaTomáš Jirsa již několik let bojuje jako senátor a předseda občanského sdružení Zachraňme Šumavu za zachování zelených lesů.
13.červenec 201213:30
Hnutí DUHA nevzdává boj za prosazení svých vizí za záchranu Šumavy a pořádá dnes demonstraci v Hluboké nad Vltavou, kde je starostou Tomáš Jirsa, kritik akcí Hnutí Duha.

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o. s. považuje demonstraci Hnutí DUHA v Hluboké nad Vltavou za politicky motivovanou akci, která se zcela účelově a bez jakýchkoliv reálných důkazů snaží spojit Hlubokou nad Vltavou s „kácením na Šumavě“.

Starosta Hluboké nad Vlt., senátor jižní části Šumavy a předseda občanského sdružení Zachraňme Šumavu za zachování zelených lesů Tomáš Jirsa, je dlouhodobým a hlasitým kritikem Hnutí DUHA a nesmlouvavě vystupuje proti destrukci rozsáhlých a cenných šumavských ekosystémů, které se Hnutí DUHA tím, že odmítá zasahovat proti kůrovcové kalamitě, rozhodlo zničit.

Ve svém prohlášení Tomáš Jirsa tvrdí, že od ministerstev, krajů, nadací, Národního parku Šumava, Česko-německého fondu budoucnosti, hornorakouské vlády získalo občanské sdružení Hnutí Duha v letech 2006-2009 více než 30 milionů Kč (30 456 000,-Kč). Ministerstvo životního prostředí v souhrnné zprávě uvádí: „ Hnutí Duha obdrželo od roku 2000 do roku 2010 celkem 12,4 milionu Kč., Hnutí Duha Olomouc 2,4 mil. Kč a Hnutí Duha Brno 148 tis. Kč. Celkem tedy 15 milionů Kč. S příchodem nového vedení Ministerstva životního prostředí a Národního parku Šumava jsou ale rozsáhlé finanční zdroje pro Hnutí DUHA v ohrožení.

„Po masivním odporu šumavských obyvatel proti loňským blokádám v Národním parku Šumava navíc Hnutí DUHA mediálně prohrává svou podporu chovu kůrovce na Šumavě. Snaží se proto obrátit pozornost na mediálně vděčná téma „kácení“ a „developerských staveb“ a bez jakýchkoliv reálných důkazů spojit vedení města Hluboká nad Vltavou s rozhodováním o zasahování proti kalamitě kůrovce v NPŠ, “ říká Tomáš Jirsa.

Hnutí DUHA se touto demonstrací zcela otevřeně zapojuje do předvolební kampaně před krajskými a senátními volbami, aby si tak pojistilo, že ve volbách neuspějí Ti, kteří vyplácení jejich rozsáhlých finančních grantů dlouhodobě kritizují, kritizuje akci starosta Hluboké n.Vltavou..

Dále v prohlášení Jirsa poukazuje na to, že současné aktivity Hnutí DUHA jsou pouze účelově motivované, a je faktem, že za působení předchozího ředitele NPŠ Ing. Františka Krejčího, který měl plnou podporu Hnutí DUHA, se těžilo i v nejpřísněji chráněných zónách národního parku a celkově bylo vytěženo o celých 30 % dřeva více než během působení Jana Stráského ve stejné funkci. Fakt, že během působení F. Krejčího v čele NPŠ bylo navíc dřevo prodáváno netransparentně, potvrdila i renomovaná auditorská firma PricewaterhouseCoopers.

Pokud by tedy zástupcům Hnutí DUHA šlo skutečně o přírodu a zastavení kácení na Šumavě, jak nyní deklarují, jistě by hlasitě protestovali a demonstrovali již v minulých letech. To se ale nestalo a demonstrace přišly překvapivě až ve chvíli, kdy začaly být ohroženy nikoliv šumavské stromy, ale bankovní konta Hnutí DUHA, dodává František Jirsa.

Dále doplňuje svůj názor na chování Hnutí Duha a kácení na Šumavě: „Jestliže někdo pracuje v zájmu dřevařských firem, pak je to Hnutí DUHA. Každému soudně uvažujícímu člověku je jasné, že z pokácených stromů v NP Šumava, které po odkornění zůstávají ležet na místě, dřevaři žádné zisky nemají. Naopak, pokud se – díky Hnutí DUHA – daří na Šumavě pěstovat kůrovce, který pak napadá okolní lesy, nastávají pro obchodníky se dřevem žně: vlastníci lesů jsou ze zákona povinni proti kůrovci zasahovat a dřevařské firmy tak získávají lukrativní zakázky na těžbu i obrovské množství dřeva k prodeji!“

„Vím, že ležím Hnutí DUHA v žaludku. Jako senátor jižní části Šumavy se už řádu let snažím bojovat za to, aby stromy v Národním parku Šumava neusychaly. V současné době se také tvrdě pouštím do odhalování závratně vysokých dotací, které byly za posledních několik let rozdány ze státních peněz právě Hnutí DUHA a jim podobným ekologickým organizacím. Plně tak chápu, že proti mně musí Hnutí DUHA ‚zakročit‘. To, že jeho zástupci začínají spojovat Hlubokou nad Vltavou se zásahy proti kůrovci v NPŠ jen dokazuje, že příroda je to poslední o co Hnutí DUHA jde, a jejím hlavním motivem jsou finanční zájmy, které na Šumavě ekologisté mají,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou, senátor a předseda občanského sdružení Zachraňme Šumavu Tomáš Jirsa.

„Šumavské lesy jsou naším národním dědictvím, které jsme povinni chránit a bránit proti každému, kdo jej ohrožuje. Hnutí DUHA demonstruje za usychání stromů v národním parku, s tím nemůžu a nikdy nebudu souhlasit. Stojím plně za názory a konáním senátora Tomáše Jirsy,“ komentuje celou situaci předsedkyně Konfederace politických vězňů a členka občanského sdružení Zachraňme Šumavu Naděžda Kavalírová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist