Energetika v Otázkách Václava Moravce odborníky nadzvedla

Uveřejněno dne 25 července 2012 000 10:06

moravecHlavní přestavitel debaty v nedělních Otázkách Václava Moravce byl ministr průmyslu a obchodu. Realisticky představil pohled na nově inovovanou energetickou politiku.

K zabezpečení potřebné energie pro národní hospodářství je zcela nezbytný energetický mix s posílením výroby za pomoci jaderné energie. Palčivým a sporným prohlášením této i předcházející vlády je do ekonomických důsledků nepromyšlené setrvávání na politických limitech těžby uhlí. Přinese mnoho problémů se zvyšováním cen chybějícího uhlí zejména pro teplárny. Zachování jejich zásob pro budoucí generace má velmi diskutabilní ekonomické i ekologické aspekty.

Zásadním problémem zvyšujících cen elektřiny je vysoká podpora obnovitelných zdrojů. Již dnes doplácejí občané i průmysl za jednu megawatthodinu přes 400 korun, v blízké budoucnosti až 600 korun. Energetický regulační úřad připravil novelu zákona o zastavení podpory některých obnovitelných zdrojů od roku 2014. Dají se při tom předpokládat protesty zahraničních investorů fotovoltaiky s výhružkami arbitrážních řízení. Současný předseda KDU-ČSL při vystoupení k této nešťastné kauze zapomněl, že hlavním původcem protlačeného zákona o podpoře obnovitelných zdrojů byl právě jejich ministr životního prostředí L.Ambrozek. Hrozbou své abdikace a tím pádem koaliční vlády dosáhl svého, i když byl v podstatě nastrčeným bílým koněm zelených, kteří ve vládě nebyly. Rovněž poslanci KDU-ČSL přispěli svými poslušnými koaličními hlasy spolu s ministrem Kalouskem k tomuto ekonomickému neštěstí.

Jako obvykle byl zcela mimo, opětovně uváděný samozvaný programový ředitel Duhy. Za nic nezodpovídá, za nikoho nemluví, žádné škody platit nebude, takže jeho fantastické představy při uplatňování úsporných opatření by přivedly již dnes kolabující průmysl i národní hospodářství zcela na buben. Například při představě energetických úspor hromadným zateplováním budov, kterých je u nás hodně přes tři miliony, by potřeboval miliardy korun, které nikdo nezajistí. Reálná doba staveb by pak vyžadovala desítky let. V profesionálně moderovaném pořadu bylo však možné tak jako i v jiných pořadech, cítit určité sympatie s naivními a ohlupujícími proklamacemi zelených.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist