Tys škodil. Ministr si přečetl náš článek a vyříkal si to s Bursíkem

Uveřejněno dne 9 srpna 2012 000 17:20

bursik2Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ve svém prohlášení reagoval na článek v ParlamentníchListech.cz pod názvem Bursík: Drobil a Chalupa? Nejhorší varianta, co se na životním prostředí mohla objevit. Jeho předchůdce Martin Bursík je dle jeho slov učebnicovým příkladem přísloví kozel zahradníkem.

Bursík v článku kritizoval současné fungování Ministerstva životního prostředí pod vedením ODS. Podle něj nebude program, který běžel nejúspěšněji ze všech operačních programů v ČR, vyčerpán. „Takovou šanci už nikdy nebudeme mít. A to je podle mne ten největší zločin reprezentace ODS na ministerstvu životního prostředí,“ řekl rozčíleně.

Chalupa ale odmítá jakoukoli odpovědnost: „Důvodem pomalého čerpání Operačního programu životní prostředí bylo nastavení programu na počátku programovacího období. Hlavní důvody spočívaly ve zbytečné byrokracii a neefektivitě systému administrace programu. Nedostatky byly i v řídících a kontrolních systémech a ve špatném metodickém výkladu podmínek programu. Koneckonců to jsou právě ty oblasti, které nám nyní Brusel u projektů z Bursíkových let vytýká. To je vizitka a dědictví pana Bursíka,“ prohlásil.

Bursík mimo jiné poukázal také na to, že vinou ODS není Ministerstvo životního prostředí respektovaným partnerem Ministerstvům průmyslu a obchodu a dopravy, ale stalo se bezvýznamnou institucí.

Bursíkovou politikou je neustálá konfrontace a snaha nedohodnout se

Chalupa mu ale ve své reakci na článek v ParlamentníchListech.cz oponuje i v tomto případě. „Pan Bursík tvrdí, že Ministerstvo životního prostředí v současné vládě není rovnocenným partnerem průmyslu a dopravě. Pokud dohodu mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu o tom, jak se budou alokovat peníze do oblasti životního prostředí získané z prodeje emisních povolenek, považuje za chybu a jeho politikou je neustálá konfrontace a snaha nedohodnout se, pak je to jeho vize. Ne má,“ nepochybuje ministr životního prostředí.

„Doufejme, že odborník Bursík už nikdy nebude škodit tak, jak to předváděl právě na MŽP,“ zaútočil na svého předchůdce současný ministr životního prostředí. Reagoval tak na kritiku Bursíka, že práci na ministerstvu opouštějí vysoce kvalifikovaní úředníci, kompetentní odborníci na ochranu vod nebo ovzduší.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist