Rozum? Ne, jen z nouze ctnost.

Uveřejněno dne 14 srpna 2012 000 15:33

dumVyplácení dotací na zateplování budov a snižování energetických náročností projde od příštího roku výraznou proměnou. Velkorysé příspěvky na zateplování skončí a dotace už budou jen kolem deseti či dvaceti procent.

Ministerstvo životního prostředí připravuje nový program na snižování výdajů za vytápění v budovách, který naváže na program Zelená úsporám. Už teď je jisté, že nebude zdaleka tak velkorysý, jako byly dosavadní zelené dotace. „Budeme chtít, aby nám lidé vrátili část toho, co díky naší dotaci ušetří,“ říká náměstek ministra Jakub Kulíšek.

Přesná procenta, kolik by lidé měli z úspory vracet, nejsou zatím ještě jasná. Kulíšek mluví o osmdesáti až devadesáti procentech.

Jinými slovy, pokud například zateplíte dům za půl milionu korun a díky lepší izolaci ušetříte za pět let čtvrt milionu na nákladech za topení, stát vám nejprve dá dotaci čtvrt milionu, pak si z ní však vezme zpět až 90 procent.

V praxi tak získáte dotaci jen 25 tisíc. Investice se vám přesto zaplatí díky samotným úsporám energií v dalších letech. „Určitě zůstane část motivační složky, nebude se nikdy vracet celá dotace,“ řekl Kulíšek.Objem vracených peněz se bude vypočítávat podle projektu předkládaného při žádosti.

Dosavadní systém je podstatně velkorysejší, v Zelené úsporám dostávali občané běžně přes 70 procent nákladů na zateplení. Vydělali dvakrát – jak na dotaci, tak na úsporách.
Hlavní lákadlo budou zvýhodněné půjčky

„Nechceme dávat už jen dotace, ale využívat nové finanční mechanismy. Slibujeme si od toho, že se dostane na více projektů a efekt pro zlepšení životního prostředí tak bude mnohem větší,“ tvrdí Kulíšek. Inspirací je částečně britský model, kde se dotace dávají hlavně v podobě zvýhodněných půjček.

Podle někdejšího ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka však při zavádění Zelené úsporám průzkumy veřejného mínění ukázaly, že pro řadu lidí je výše dotace kolem deseti až dvaceti procent příliš nízká.

„V oboru zateplování existuje také poměrně silná šedá ekonomika a spousta lidí si spočítá, že je pro ně snazší nechat si zateplit dům bez řádných faktur a daně než absolvovat administrativní kolečko o dotaci,“ míní Štěpánek. Výrobci izolačních materiálů si však myslí, že sebemenší podpora pomůže.

„Zejména společenstvím vlastníků se vyplatí jakákoliv dotace,“ míní Pavel Polanek ze Saint Gobain Weber-Terranova. Podle něj je na trhu znát, že lidé vyčkávají na další program s dotacemi. „Letos došlo k propadu až o čtvrtinu. Lidé, kteří plánují zateplení, raději počkají na podmínky nového programu,“ vysvětlil Polanek.

Nový název programu není ještě jasný, změní se však i skladba typů projektů, na které evropské peníze jdou. Ministerstvo životního prostředí chce z jednotlivých priorit vyřadit například budování různých ekologických center a naopak podpořit „čistou mobilitu“, tedy například budování infrastruktury pro elektromobily.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist