Z České republiky se stává skládka Evropy

Uveřejněno dne 4 září 2012 000 14:48

skladkaTaky si občas říkáte stejně jako já, že stát by se už konečně měl trochu pochlapit a nestrkat do všeho svůj dlouhý nos? Že vyhlédnout si vždy nějaké odvětví a začít ho vehementně podporovat není zrovna ten nejlepší nápad jak z hlediska korupce, tak z hlediska státní kasy, tak konec konců i z hlediska naštvanosti veřejnosti? A doufáte, že dost bylo hurá akcí? Tak to doufáte marně. Protože právě teď se schyluje k další óbr-hurá akci.

Boom, který v uplynulých letech předvedla fotovoltaika, se může zopakovat u bioplynových elektráren. Aspirujeme na to, že vedle fotovoltaické velmoci budeme i bioplynovou velmocí a současně skládkou Evropy. Kterak to?

Je to snadné. Vzhledem k tomu, že je bioplyn vyráběn hlavně z kejdy nebo kukuřice, snaží se zemědělci bojovat za jeho podporu. A skutečně i bioplyn je u nás státem finančně podporován. Takže výroba elektřiny z bioplynu dramaticky roste. V roce 2004 bioplyn vygeneroval 138,7 GWh. V roce 2010 to bylo 634,6 GWh. To znamená během pár let nárůst na téměř pětinásobek. Pravý boom bioplynu však přišel až v roce 2011. To vzrostla výroba elektřiny z bioplynu a skládkového plynu o 56 procent.

Zdá se tedy logické čekat, že nejprve přijde boom – ten už nyní pozorujeme – a pak přijde zdražení elektřiny, protože to bude muset někdo zaplatit. Nejprve bude vše vypadat úžasně ekologicky: Při ekologické zemědělské výrobě vznikají odpady, kterých se zemědělci elegantně zbaví a jako vedlejší produkt získají z čistých zdrojů teplo a elektřinu.

Jenomže v realitě nepůjde o žádné zemědělské odpady. Bude se pěstovat třeba kukuřice jen proto, aby se z ní dál mohl vyrábět bioplyn. To znamená další zábor polí a opět menší plocha pro výrobu potravin. To znamená další prudký růst cen potravin, které stejně už tak zdražují kvůli státním hokusům pokusům se zvyšováním DPH. To všechno ale ještě zdaleka není to nejpodstatnější.

Co je totiž nejhorší, elektřinu lze vyrábět i ze skládkového plynu. (Kde jsou dotace, tam lze ostatně leccos.)

A protože výroba elektřiny ze skládkového plynu bude kvůli dotacím výnosná činnost, začnou se pálit odpady z dovozu. Je tedy dost realistické, že se ČR stane největší skládkou v Evropě, a to za státní dotace. Za dotace, které jsou vlastně určeny na ekologickou politiku. Podobně jako ve fotovoltaice, kde jsme se dostali na světovou špičku, budeme špičkou i v pálení cizího odpadu.

Další zářný příklad, jak státní dotace končí na smetišti. Jak ekologické dotace generují skládky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist