Den, kdy začíná vládnout zelený fašišmus

Uveřejněno dne 11 září 2012 000 10:32

usporna_zarovkaŽárovky s vláknem se s posledním srpnovým dnem z nařízení EU přestanou vyrábět. Buď si je ještě stihnete nakoupit do zásoby, nebo musíte přejít na úsporné, ale dražší žárovky. Evropská unie totiž zakázala nyní i ty s příkonem pod 40 wattů.


Od 1. září se už nebudou vyrábět, ale některé velkosklady je ještě mají a budou je doprodávat. Klasické stowattové žárovky skončily už v roce 2009, loni se přestaly vyrábět šedesátky.

Evropská unie si od toho slibuje snížení spotřeby v domácnostech o 10 až 15 procent, a tedy nižší zátěž přírody při výrobě elektřiny.
„Klasické žárovky přemění na světlo pouze pět až osm procent dodané energie, ostatní vyzáří na teplo. Na trhu je už ale tolik alternativ, že si každý vybere,“ říká Vojtěch Letko z Centra energetického poradenství PRE. Jiné žárovky jsou však dražší a trochu jinak svítí.

Mnozí lidé se proto drží klasiky a raději se předzásobili. A ještě stále mohou. Podle Žanety Kunické z centrálního skladu Baumaxu na Slovensku, který dodává zboží i do Česka, mají zásoby čtyřicetiwattových žárovek ještě tak na dva týdny. „Těžko to ale odhadovat, v létě žárovky moc nejely, zato teď začíná jejich sezona. Možná z pultů zmizí rychleji,“ podotkla Kunická.

Nejvěrnější náhradou pro domácí použití je halogenová žárovka. Má podobný odstín světla, podobně také zobrazuje osvětlené barvy. Není o mnoho dražší, má zhruba o třicet procent nižší spotřebu a oproti klasické žárovce dvakrát delší životnost. „Pokud počítáme, že lidé průměrně svítí 2,7 hodiny denně, vydrží halogenová žárovka svítit dva roky,“ říká Vojtěch Letko.

Zákazníci mohou zvolit další varianty. Podle prodejců si lidé pomalu zvykají na kompaktní zářivky, které jsou až o osmdesát procent úspornější než klasické žárovky. Na druhou stranu se pomalu rozsvěcejí, jsou větší a trochu zkreslují barvy.

Podle společnosti eSvětlo Češi už v 65 procentech nějaký úsporný zdroj světla doma mají. Protože úsporné zářivky stejně jako LED diodová světla svítí na jiném principu než klasická, odborníci radí zákazníkům při nákupu si je vyzkoušet.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist