Konec žárovek, žárovková kvalita nahražena úsporkovou nekvalitou.

Uveřejněno dne 17 září 2012 000 10:48

zarovka_cezK prvnímu září skončily v EU žárovky. Teda ony neskončily, jen byla na území EU zakázána jejich výroba. Jinde se mohou vyrábět bez omezení a pod nějakým alternativním názvem, pokud jakožto elektrický výrobek splní příslušné normy EU, se k nám mohou i dovážet.

Tyto svítidla tedy po doprodání zásob z evropských obchodů zmizí. Pokud se budou nějak hromadně a pod jiným názvem do EU dovážet, to ukáže čas. Pokud budou, dozajista nebudou mít evropskou, ale spíš nějakou asijskou kvalitu a dovozce, když místní evropská konkurence už nebude , určitě neopomene si k nákupní ceně žárovky přirazit tučnou částku.

Hlavním evropským svitidlem tedy budou, než se zdokonalí a zlevní LED žárovky, takzvané úsporné žárovky. Neboli miniaturní zářivky s předřadníkem  přizpůsobené do žárovkové patice.

Zářivky využívají pro vznik světla dvou jevů. První je snadný vznik ultrafialového světla v prostředí se sníženým tlakem a s příměsí rtuťových par. Na elektrodách z těžkotavitelného kovu pokrytých baryem se působením elektrickéh napětí uvolňují elektrony a dále se uvnitř zářivky pohybují dle vlivu elektrického pole. Přitom narážejí na atomy rtuti a „vyrážejí“ z nich UV světlo příslušné vlnové délky. Na vnitřních stěnách zářivkové trubice jsou naprášeny takzvané luminofory. Luminofory se vyznačují luminiscenčním jevem neboli UV záření konvertují na viditelné světlo. Vlnová délka toho světla je určena použitým prvkem nebo sloučeninou, konkrétně rozdílem energetické hladiny dráhy vnějších elektronu elekronového obalu toho atomu či sloučeniny v nevybuzeném a vybuzeném stavu. Energetické hladiny elektronů jsou stabilně určené kvantovými jevy, tudíž jeden druh luminoforu vydává pouze světlo jedné nebo několika přesně určených vlnových délek, světlo jiné vlnové délky prakticky nevydává.

Zářivky se pak dle luminoforů kromě speciálních mohou dělit na takzvané technické, u těch je luminofor složen z jednoho nebo několika málo druhů, jejichž konverze UV světla na viditelné světlo vykazuje největší účinnost. Takové zářivky mají uváděnou velmi vysoký světelný tok, ale jejich světlo je nepříjemné a barevné podání špatné. Jejich spektrum vykazuje několik v podstatě čárových maxim na vlnových délkách, na kterých vyzařují použité luminofory, na jiných vlnových délkách tyto zářivky nevyzařují prakticky žádné světlo. Nejčastěji to jsou zářivky s takzvaným „studeným bílým „světlem.
Anebo to mohou být zářivky takzvaně  obytné . U těchto zářivek je luminofor tvořen z většího množství různých luminiscenčních sloučenin s různým kmitočtem vydávaného světla, jenže tady je vždy něco za něco. Spousta luminiscenčních sloučenin má nízkou účinnost, pohlcenou energii z UV záření nevyzáří obratem jako viditelné světlo, ale přemění ji v teplo. Taková zářivka má tedy celkově světelný tok o něco menší , zato její světlo je příjemnější . Více či méně, podle toho, jak výrobce namíchal luminofory. Jestli jen z několika základních barevných, potom je světlo jakoby podobné příjemnému žárovkovému, ale citlivým lidem stále způsobuje potíže. Má obvykle takzvaně teple bílé světlo, které je ale citlivým lidem stále nepříjemné. A její světelné spektrum je stále silně „hrbolaté“, vykazuje vysoká maxima a velmi nízká minima. Nebo si výrobce dal s namícháním luminoforů práci , taková zářivka má potom světlo hodně podobné  spojitému žárovkovému světlu . Ovšem světelný tok takové zářivky je znatelně menší. A celá zářivka nebo úsporka s takovou zářivkovou trubicí bude znatelně dražší.

Ovšem to, že světelný tok určité zářivky je znatelně menší než světelný tok jiných výkonem srovnatelných zářivek ještě nemusí znamenat , že světlo té zářivky je kvalitnější. Může to být naopak zářivka, na které se šetřilo nebo která se vyrobila na nějaké ze šrotu znovu zprovozněné linky nějakouzastaralou technologií kdesi na kraji džungle včerejšími zemědělci….

Ve skutečnosti nevíme, co kupujeme. Ani u renomované značky prodávané za vysokou cenu dneska nemáme jistotu , že koupená úsporka nebyla vyrobena někde levně v  Asii za pár šupů a že z jejího světla nebudou po hodině  pobytu při jejím světle pálit oči a bolet hlava…..

Na rozdíl od žárovek, které vyzařují kvalitní spojité světelné spektrum jaksi automaticky a jinak to u nich ani být nemůže.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist