O tom, zda palivo pro lidi, či pro auta..

Uveřejněno dne 18 září 2012 000 14:17

repkaNaše pole se změnila za dvacet roků k nepoznání. Produkují stále méně potravin a naopak stále více elektřiny, tekutých paliv a biomasy.

Při určitém rozumném přístupu by to nemuselo vadit, ale ten úprk od pěstování potravinářských a krmných produktů i od chovu hospodářských zvířat, zejména skotu se jednou může téhle zemi šeredně vymstít. Pěstování polních plodin a chov zvířat jsou totiž spojité nádoby a neobejdou se bez sebe.. Symbiotické vztahy se v přírodě vyvýjely desetitisíce let a nelze je ze dne na den měnit. Člověk se také nemůže stále spoléhat, že budoucnost podnebí a tím více počasí je neměná, že nebude docházet k výkyvům a to nejen celostátně, ale i regionálně, což se třeba projevilo letos, kdy v části země bylo sucho a v části přemíra srážek. Už teď se mluví, že nedostatek produkce a nejen u nás povede ke zdražování potravin. A co když příjde krize ještě větší?

Za bývalého předlistopadového režimu se soudruzi podepsali dost hodně na tom, že začala ubývat přirozená úrodnost půdy a to jednak díky velkým lánům – větrnou erozí, nevhodnými melioračním zásahy i často méně vhodnou chemizací. Po listopadu byla šance na nápravu, ale místo toho čím dál víc dochází ještě k horšímu zacházení s půdou.. Velká část kvalitních polí je pod betonem logistických a nákupních center, na dalších jsou fotogalvanické elektrárny.. Pro upouštění od živočišné výroby se málo hnojí organickými hnojivy, na polích se přestávají pěstovat pícniny, které půdu většinou zlepšovaly, stejně tak, jako okopaniny, které také podstatně snížily svou výměru.. Cukrovka a krmná řepa zmizely téměř už úplně. Pole se stala „monotématická“… Řepka, kukuřice, obilniny a slunečnice naprosto převažují… Všechno jsou to rostliny, které zhoršují stav zeminy.. Tak dál ubývá humus v půdě, vítr odnáší ornici a voda ji odplavuje..

A při tom jsou jisté možnosti na nápravu,ale to by musel stát mít nějakou strategii v míře potravinové soběstačnosti.. Dost nechápu tak masivní útlum pěstování cukrovky, vždyť i z ní se dal vyrábět lih, útlum chovu skotu a taky nechápu třeba proč v solárních elekrárnách platí za sečení trávy, když ji tam mohou spásat poměrně levně ovce s následnou produkcí masa…

Problém je myslím hlavně v tom, že jsme si dali vnutit EU postavení odběratele jejich přebytků. Tamní politici jsou asi chytřejší, protože ví, že jejich vlastní potravinová soběstačnost a starost o krajinu je důležitější, než prostý ekonomický efekt.

DSCF3678.jpg

„Ropná pole“….ráj to na pohled…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist