Vláda by se měla konečně připravit na bruselské jednání o biopalivech

Uveřejněno dne 27 září 2012 000 13:22

Praha, 18. 9. 2012 – V posledních letech byla zpochybněna celá řada předpokladů, které stály u zrodu koncepce biopaliv. Množí se hlasy, že biopaliva mnohem více škodí, než prospívají. Minulý týden se Evropská unie nechala slyšet, že nejspíše omezí používání biopaliv založených na zemědělských plodinách a zastaví dotace.

EU se obává, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a že jejich masivní podpora má negativní dopad na produkci a cenu potravin. Podle plánu EU by měly být odstraněny veškeré státní dotace na biopaliva, vyráběná z produktů zemědělství jako pšenice či cukr, poté, co v roce 2020 vyprší současná legislativa. Za pár dnů na to vytáhla do boje s biopalivy i Francouzská vláda. Hodlá vyzvat svět k zastavení růstu produkce biopaliv.

Obecně prospěšná organizace Acta non verba (ANV) už před půl rokem vyzvala dopisem předsedu vlády Nečase, aby vláda ČR nechala vypracovat komplexní studii na téma užitečnost biopaliv. ANV tehdy s týmem spolupracovníků vypracovala zadání studie o biopalivech a formulovala otázky, na které by veřejnost měla znát odpovědi. Premiér, ministři průmyslu, životního průmyslu a dopravy tehdy odpověděli, že žádnou studii nepotřebují, protože biopaliva nařídil Brusel a tak se nedá nic dělat. Nyní se situace radiálně změnila a ANV proto dnes znovu vyzvala premiéra Nečase, aby se Vláda začala biopalivy seriozně zabývat.

Ředitel obecně prospěšné organizace Acta non verba, Vojtěch Razima, dodává: „ČR propásla šanci stát se leadrem jednání o biopalivech. Nyní se situace změnila. Doufáme, že ČR nebude zase jen reagovat na cizí návrhy. Že zase jenom nepočkáme, co nám nařídí z Bruselu. To by byl ten nejhorší přístup. Proto jsme dnes znovu vyzvali premiéra, aby Vláda nechala vypracovat komplexní studii na téma užitečnost a budoucnosti biopaliv. Pak by měla proběhnout veřejná a odborná diskuze. Potom bychom se měli dohodnout co a jak s biopalivy v ČR dál. Měli bychom vědět, co by asi bylo nejlepší pro náš malý český rybníček. Nikoliv nejlepší pro pana Babiše nebo pro, jistě neméně roztomilé, lední medvědi. A to bychom pak měli prosazovat v Bruselu. Co si nerozhodneme sami, rozhodnou za nás jiní.“

Ing. Vojtěch Razima, ředitel společnosti Acta non verba, o.p.s.
mobil: 602 547 235
e-mail: vojtech.razima@kverulnat.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist