Hrozba blackoutu v Česku není nereálná, říká expertka

Uveřejněno dne 2 října 2012 000 9:53

blackoutČeská republika se během slunných a větrných dní dostává pod tlak přetoků elektrické energie ze sousedního Německa. Energetici varují, že pokud by situace byla obzvlášť kritická, mohlo by dojít až k rozsáhlému výpadku elektrické sítě, takzvanému blackoutu. Na druhé straně někteří upozorňují, že došlo k odstavení jaderných elektráren v Německu a nic se nestalo.

Právě o hrozbě balckoutu dnes odborníci z řad energetiků, jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému, ekonomů, právníků a dalších odborníků diskutují na konferenci na téma Blackout v ČR, která má odpovědět na otázku, zda v České republice nejde jen o plané strašení, nebo jestli může k podobné situaci skutečně dojít.

„Ta možnost velkého výpadku není nereálná. Neřeknu, že se to skutečně stane, ale ta hrozba tu opravu je. A není vyloučeno, že by k tomu mohlo dojít,“ řekla na Rádiu Česko pořadatelka konference a výkonná ředitelka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová.

Nad konferencí převzal osobní záštitu ministr průmyslu a obchodu MUDr. Martin Kuba. Ten před několika měsíci řekl, že by Německo kvůli přetokům elektrického proudu mohlo v budoucnu za přenos elektrické energie přes české území platit.

„Zatím je to v jednání a myslím, že je to docela reálné. Protože náklady, které přetoky vyvolávají, musí někdo zaplatit. A nevidím důvod, proč by to platili čeští koneční zákazníci,“ reagovala Šolcová.

Vybudování transformátorů na hranicích s Německem podle ní považuje ČEPS za krajní řešení. Jejich postavení je velmi nákladné, stavěly by se několik let a stálo by to kolem dvou miliard korun.

„ČEPS to má v plánu, nicméně považuje to za krajní opatření. Je to nákladné a musel by to zaplatit konečný zákazník v Česku. Proto se hledají jiné způsoby,“ dodala.

Česko podle ní plánuje investovat do rozvoje vlastní sítě; posílit ji tak, aby nápory energie zvládla. „A samozřejmě hledají se způsoby financování tak, aby platby nepadly na české zákazníky.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist